Nuri İyem Resim Ödülü Şeyma Barut’un

HER yıl anısına düzenlenen Nuri İyem Resim Ödülü bu yıl Şeyma Barut’a verildi.

Haberin Devamı

Seçici kurul, aşağıdaki adlardan oluşuyordu:
Resul Aytemur, Cansen Ercan, Memet Güreli, Prof. Kemal İskender, Ümit İyem, Prof. Erhan Karaesmen, Temür Köran, Prof. Mehmet Mahir, İrfan Önürmen.
İsimsiz
tablosuyla ödülü kazanan Şeyma Barut’a ödülü salı akşamı Evin Sanat Galerisi’nde düzenlenen törenle verildi.
Seçici kurul üyelerinden Ümit İyem, ödül hakkında bilgi verdi.
Şeyma Barut’a ödül parasıyla, bir sertifika ve Prof. Rahmi Aksungur’un Nuri İyem Resim Ödülü’nü simgeleyen bronz bir hekel verildi.
Yarışmaya İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir ve Adana başta olmak üzere
23 farklı şehirden 185 ressam, toplam 226 resimle katıldı. Katılımcıların 116’sı kadın, 69’u erkek!
Çoğunluğu öğrenci olan katılımcılar Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi başta olmak üzere 22 farklı üniversitede öğrenimlerini sürdürüyorlar.
Bu sıraladığım bilgiler, yarının ressamlarına dair önemli işaretler veriyor inancındayım. Zira kadın katılımcıların çokluğu ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi’nin başı çekiyor olması, eğitim kurumlarına dair de fikir veriyor...


* * *

Haberin Devamı

SEÇİCİLER KURULU Başkanı Erhan Karaesmen, sergi kataloğundaki yazısında Nuri İyem’in ressam ve aydın olarak yerini belirtiyor:
“Nuri İyem büyük sanatçı, ilerici, aydın, düşünür nitelikleriyle ülkemiz toplumsal gelişmesinin son 60 yılına ve hatta daha fazla bir süreye yayılmış dönemine damga basmış bir insandır. ‘Resim’ denen objenin, bir mekân süsü oluşturmanın çok ötesinde insanların görsel zevk geliştirmesi yoluyla genel eğitimlerine katkısı bulunduğu olgusunu bu toplumda yüksek sesle ilk ifade edenlerden biridir ve bütün yaşamı boyunca kendi benzersiz bir tutkuyla harelenmiş yaratıcılığını sergilerken ayın zamanda çağının yurttaşları için sürekli bir görsel eğitim seferberliği yürütmüştür. Ülkemiz sanat tarihinde benzersiz bir şekilde sevilmiş olmanın ve anısının hiç yıpranmadan canlı biçimde yaşıyor oluşunun kökeninde bu olgu yatmaktadır.”
Ben de konuşmamda, resmini ve kendisini tanıdığım Nuri İyem’in sanatçı ve aydın olarak tavrının genç kuşaklar için örnek olacağını, sanat ve toplumsal sorumluluk açısından o kuşağın Türkiye’deki yerine değindim.
Diğer sergilenmeye değer sanatçıların adları şöyle:
Türkmen Alkan, Haşim Arslan, Nihal Canatar, Sevinç Çiftçi, Tarık Töre Elgay, Bülent Gürcihan, Gül Işıklar, Cansu Kahraman, Gülsibel Kamışlı, Fatih Karakaş, Pembe Karakaya, Mustafa Karasu, Sema Maşkılı, Joel Lorin Menemşe, Refik Doğuhan Özgün, Belit Sak, Derya Samur, Çiler Süvey, Riveyda Şekerli, Halil Şentürk, Tünay Tunç, Nesli Türk, Zeynep Uruç, Tanju Yağan, Yunus Yanık.
Katalogda sergilenen sanatçıların biyografilerini de okuyabilirsiniz. Ödüllerin önemini her zaman savunurum. Üstelik saygın bir sanatçı adına bu ödül düzenlenmişse, genç sanatçıların yaşamlarında önemli bir övgü notu olarak yer alır.


* * *

Haberin Devamı

YAPITLARI 24 Haziran tarihine kadar, pazar günleri hariç 11.00-19.00 arasında Evin Sanat Galerisi’nde görebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları