Müze 2018’de açılacak

M.S.G.S.Ü. Resim ve Heykel Müzesi, en geç 2018’in sonunda açılacak.

Haberin Devamı

5 katlı müze binasının yüzölçümü 22 bin metrekare.

 

Çeşitli büyüklükte sergi salonları var. Toplam sergi salonu için alan 10 bin metrekare. Müze koleksiyonlarının sergileri dışında uluslararası nitelikte sergiler de düzenlenecek. Onlara ayrılacak alan 1.500 metrekare.

 

Bu alanlar uluslararası ölçütlerdeki sergi mekânlarından da daha büyük.

 

Aşağıda eserlerin korunma alanı 750 metrekare.

 

Toplam sayı verirken, bu rakamlara açık alanların da dahil olduğunu belirtelim.

 

Özellikle heykellerin sergilenmesi için açık alan gerekli.

 

Haberin Devamı

Bina içinde bir de kütüphane bulunacak, sanat kitaplarının yanı sıra başka türden kitaplar da bu kütüphanenin raflarına konulacak.

 

Teras katında bir lokanta açılacak. Okuma salonları ve kafeler de ziyaretçilerin okuyabileceği, dinlenebileceği alanlar olarak yapıldı.

 

Eski müze binasında oturulacak, dinlenilecek bir alan yoktu. Ayrıca kitap satışı da girişteki bir masadan yapılırdı.

 

Alan olarak da resmi binaların yakınında olduğu için giriş çıkış güçleşmişti. Müze satış alanlarında kataloglar, röprodüksiyonlar satılabilecek. Anı eşyası da bunların yanı sıra satış yerinde bulundurulacak.

 

Müze envanterinde yazılı sayıya göre 11 bin resim ve heykel var.

 

Ancak bunlardan 400’ü koleksiyonda yok.

 

Genellikle Kültür Bakanlığı, özellikle Ankara’da başka sergi alanları için aldığı resim ve heykelleri iade etmemiş.

 

Umarım müze açıldıktan sonra diğerleri de buraya getirilecek.

 

Haberin Devamı

Müze haftada bir gün kapalı olacak, diğer günler herhangi bir değişiklik olmazsa 09.00 ile 19.00 arasında açık olacak.

 

***

 

MÜZENİN kuruluş ve açılış öyküsüne gelirsek:

 

“Paris, Berlin, Münih, Viyana, Madrit gibi kentlerin müzelerinde bulunan Rubens, Dürer, Rembrandt, Holbein, Titian gibi ünlü sanatçıların bazı eserlerinin -on tanesi Hikmet (Onat), Nazmi Ziya (Güran), Galip, Mihri (Müşfik) gibi Türk sanatçılarına, kırk iki tanesi Deuleubre, Aquaroni gibi yabancı sanatçılara yaptırılan- kopyaları ile İbrahim (Çallı), Ahmed Ali (Şeker Ahmed Paşa), Namık (İsmail) gibi Türk sanatçılarına ait seksen beş orijinal resimden oluşan Elvah-ı Nakşiye Koleksiyonu olarak anılan eserler; dönemin Akademi Müdürü Burhan Toprak tarafından düzenlenen ve belki de müzenin kurulması fikrine ilham olan ‘50 Yıllık Türk Resmi Sergisi’ o yıl Resim Bölümü Başkanlığı’na getirilen Leopold Levy’nin görüp beğendiği ve isteği üzerine sanatçıların bağışladığı eserler toplanmıştır. Kuruluş çalışmaları için oluşturulan komite ile kurulmakta olan müzenin müdürlüğüne atanan Halil Dikmen, toplanan eserlerle müzeyi kısa sürede ziyarete açılır hale getirmiştir. Türkiye’nin ilk resim ve heykel müzesi, 20 Eylül 1937’de Mustafa Kemal Atatürk’ün de katıldığı bir törenle açılmış. Devlet Resim ve Heykel Sergileri’nde ödül alan çalışmalar, satın alma ve bağışlarla gelişen müze koleksiyonundan pek çok eser İzmir, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Yalvaç gibi yerlerin devlet galerilerine yollanmış; İzmir (1974), Ankara (1980) resim ve heykel müzeleri kurularak devlet galerilerinden birçok eser bu müzelere geçmiştir. 19. yüzyıl ile 20. yüzyılın ilk yarısına ait çalışmaların daha kapsamlı olduğu müze koleksiyonunda 10 bin 140 resim, 651 heykel, 10 ikona, 107 seramik ve 79 hat eser yer alıyor.”

 

***

 

Haberin Devamı

MÜZE açıldığında Türk resminin ve heykelinin seçkin örneklerini görmüş olacağız.

Yazarın Tüm Yazıları