Kara Hafta, Simenon ve Sevin Okyay

KARA Hafta İstanbul Festivali’nin ikincisi 1-3 Aralık tarihlerinde Pera Palace Hotel Jumeirah’ta gerçekleştirildi. Benim de bulunduğum festival komitesi Ahmet Ümit, Adnan Özer, Metin Celâl, Pınar Kartal Timer, Perihan Yücel’den oluşuyordu.

Haberin Devamı

Bu yılın Onur Ödülü; kültür sanat dünyasının “Sevin Ablası” olarak adlandırılan usta çevirmen, gazeteci, müzik, sinema ve kitap eleştirmeni Sevin Okyay’a verildi.

 

Geçen yıl ilk Onur Ödülü’nü alan Erol Üyepazarcı, onu şu sözlerle anlattı:

 

“Sevin her şeye yetebilen, yetişebilen bir insan. Mesela caz müzik ustası. Yıllardır radyoda caz müzik anlatır, çok iyi bir sinema eleştirmenidir, çok iyi bir çevirmendir. ‘Harry Potter’ı bana o okuttu. Sevin’in çok güzel polisiye çevirileri de vardır ve benim gibi polisiye romanı çok sever. Edebiyat tapınağının gardiyanları gibi polisiye romanları küçümsemez. İyi polisiyenin iyi edebiyat olduğunu gayet iyi bilir.”

 

Haberin Devamı

Sevin Okyay da polisiyeye olan düşkünlüğünü konuşmasında belirtti:

 

“Küçük yaşımdan bu yana polisiye okurum ve severim. Akba Yayınevi hep polisiye kitaplar basardı, çok da özenliydi. Hepsini okudum diye tahmin ediyorum. Polisiye kitap da çevirdim. Erol Abi’nin dediği gibi iyi polisiyenin iyi edebiyat olduğunu düşünüyorum. Bu ödül çok değerli benim için. On beş yılı aşkın süredir NTV Radyo’da Cinayet Masası diye polisiye bir program yapıyoruz. Hem ilk hem de galiba hâlâ tek. Senelerce Radikal’e de epeyce yazmıştım, Milliyet Kitap ilavesine polisiye roman eleştirileri de yazıyorum. Bu camianın bir parçası olmayı çok seviyorum, her zaman iyi hissediyorum kendimi.”

 

Sevin Okyay’ın bu sene aldığı bir başka ödülü de iletelim. 8 Ekim’de aramızdan ayrılan Giovanni Scognamillo adına Fantazya ve Bilim Kurgu Sanatları Derneği (FABİSAD) tarafından verilen Mavi Anka Onur Ödülü de bu yıl Sevin Okyay’a verildi. Türkiye’nin ilk ve tek bilimkurgu kütüphanesi olan Özgen Berkal Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi de yine FABİSAD tarafından ödüle değer bulundu.

 

***

 

Haberin Devamı

KARA HAFTA’da elbette ilk önce doğumunun 125. yılı onuruna Agatha Christie anıldı. Agatha Christie denilince Kemal Tahir’in bir soruma verdiği yanıt aklıma gelir. Ona; “Bir romana başlaren ilk cümleyi yazmada bir kilitlenme yaşarsanız ne yaparsınız?” diye sorduğumda fazla düşünmeden hemen cevaplayıvermişti: “Agatha
Christie okurum.” Mayk Hammer
serisini özgün yazarından daha usta yazan birinin bu yanıtı olağan.

 

Şimdi dünyanın bütün önemli polisiye yazarlarının kitapları dilimize çevriliyor. Güncel bütün zenginliğiyle takip edilebiliyor. Sevin Okyay’ın konuşmasında andığı Akba Kitabevi’nin polisiyelerini ben de okurdum.

 

Kara Hafta’nın bu yılki teması ünlü Belçikalı yazar Georges Simenon’du. Yazar 1933 yılında Pera Palace Hotel Jumeirah’ta kalmış, bu gezisinin de etkisiyle konusu Türkiye’de geçen iki kitap yazmıştı. Everest Yayınları ayrıca yazarın metinlerinin ve fotoğraflarının bir araya getirildiği, “Georges Simenon Türkiye’de” kitabı yayınlıyor. Simenon’u Türkiye’de Oktay Rifat, Bilge Karasu, Tahsin Yücel, Sait Faik, Cihat Baban, Nurullah Ataç, Oktay Akbal, Erhan Bener, Oğuz Alplaçin (Hayalet Oğuz) gibi edebiyat dünyasının önemli isimleri çevirmişti.

 

Haberin Devamı

Everest Yayınları, bu usta işi çevirilerle Simenon’u yeniden okurlarla buluşturuyor. Sait Faik Abasıyanık’ın çevirdiği ‘Yaşamak Hırsı’ ve Oktay Rifat’ın çevirdiği ‘Kanaldaki Ev’ ilk yayımlananlar. İki çevirinin de önsözünü Türk ve dünya edebiyatı polisiyesini iyi bilen, bu konuda önemli çalışmalara imza atan Seval Şahin yazmış.

 

***

 

BİR ustayı diğer ustaların çevirisinden okumanın keyfini yaşamalısınız.

Yazarın Tüm Yazıları