İyi bir şairi anımsayalım

BAZI iyi şairler var ki, kitaplarının baskısı bulunmadığından, okurlar onu bilmezler, tanımazlar.

Haberin Devamı

Ancak iyi bir şiir okuru, bence, Türk şiir tarihini iyi bilmeli, dönüp dolaşıp okumasa bile, iyi şairlerin halkalarını da birbirine bağlamayı bilmelidir...
Hamit Macit Selekler’in ‘Bütün Şiirleri’ yayımlandı. Kimdir Hamit Macit Selekler? 30 Aralık 1909’da Antalya’da doğan şair, 23 Ocak 1974’te Ankara’da aramızdan ayrıldı. Mezarı Antalya’da. ‘Bütün Şiirleri’nin yayımlanması 1974 yılında aramızdan ayrılan şairin 40’ıncı ölüm yıldönümünde bu önemli şiirlerin yeniden okura ulaşmasını sağlıyor. Kitabı yayıma hazırlayan Prof. Dr. Kaynak Selekler, ilk sayfasındaki ithafta şöyle diyor:
“Ölümünün 40. yılı münasebetiyle sevgili babamızın aziz hatırasına...”



İyi bir şairi anımsayalım


Biyografisindeki; ‘şiir yazma heyecanını ve zevkini canlı tutan’ Ahmet Muhip Dıranas, Behçet Kemal Çağlar, Avni Giva gibi arkadaşlarının adlarını okuduğunuzda, onun şiirinin de kuşakdaşları gibi, saf şiirin ürünleri olduğunu fark edeceksiniz... Barış, aşk, mutluluk gibi temaları, yaşadığı şehirlerdeki mutluluklarını şiirlerinde sıkça kullanır.
Şiir yazdığı yıllardaki şiir anlayışını benimseyen Hamit Macit Selekler, bugün de şiir tanımını, yalın şiir anlayışında arayanlar için, şiir beğenisini karşılayan bir şairdir.
Aşk temalı Resim şiirinden dört dizeyi beraber okuyalım:
“Yüzünü ben çizdim bir resim gibi
Günlerce gözlerin için uğraştım.
Al dudaklarında beyaz bir çizgi
Hâlinde hülyamın fecrini açtım.”
Ziya Osman Saba ile bir şiir akrabalığından bile söz edebiliriz. İnsan sevgisi olan, mevsimlerle ruh hali arasında bağlantı kuran, iyimser bir şiirdir onunki. Bu gerekçeyle de Nisan Şiiri’ni yazıma aldım:
“Ziya Osman Saba’ya
Günlerdir pencere önünde durup
Bahar sabahını beklemekteyim.
Mavi kapısını açarsa Cenup
Sanırım, gelecek bir yeşil mevsim.”
Ziya Osman Saba da onun için ne diyor?
“O kendi köşesinde, kendi inandığı ‘güzel’i elindeki âletlerin bir tekini bile değiştirmeye lüzum hissetmeksizin yontmakta devam etmiştir. Bugün ortaya koyduğu eser birkaç cepheli bir billur gibi ışık saçıyor.”
Antalya şiirleri, yaşadığı bir kentin şiirsel anlatımının en yalın örnekleridir. Küçük yaşta kaybettiği Rüştü Selekler (25.11.1940-17.2.1943) için yazdıkları, evlat acısının hüznünü yansıtır.
Hamasilikten uzak vatan şiirleri, bu temadaki şiirlerin başarılıları arasında sayılır.
Bir Türkü’nün son üç dizesi beni çok etkiler:
“Bu türkü benimçin bir tesellidir,
Büyük tesellisi yenilgilerin
Reddin, hayırların ve
belkilerin.”

Yazarın Tüm Yazıları