İTÜ’den iki CD

İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi), Türk Müziği Devlet Konservatuvarı’nın kuruluşunun 40’ıncı yılı nedeniyle iki CD çıkardı.

Haberin Devamı

Birinci CD’nin adı: “Pür Nidâ”.
CD Türk halk müziği eserlerinden oluşuyor ve Zara, Volkan Konak, Erol Parlak, Cem Doğan, Cengiz Özkan, Nursaç Doğanışık, Erdal Erzincan, Orhan Hakalmaz ve başka halk müziğinin önemli ve ünlü isimleri yer alıyor...
Türk halk müziğinin tanınmış sanatçıları, gerçekten de halk müziğinin ölümsüz türkülerini seslendirmişler. On beş parçalık özel seçkide Kütahya’nın Pınarları Akışır, Sunayı da Deli Gönül Sunayı, Kar mı Yağmış Diyarbakır’ın Dağlarına, Kız Bahçende Gül Var mı gibi türküler yer alıyor. Sazlarıyla sesleriyle, bu türün diskoteğimizde saklanacak bir çalışmasını yapmışlar.
İkinci CD’nin adı: “Meşk-i Safâ”.
Bu CD ise klasik Türk müziği eserlerinden oluşuyor.
“Meşk-i Safâ”da usta ses ve saz sanatçıları klasik Türk müziğinin, sevilen, bilinen hatta popüler diye tanımlayacağımız parçalarını seslendirmişler. Türk müziğinin yirmi seçkin parçası bu CD’de yer alıyor.


* * *

Haberin Devamı


CD’lerin iç kapağında, “Geçmişten Geleceğe İTÜ” başlıklı grafikte 1773 yılından beri üniversitenin kısa tarihi bir ağacın dalları biçiminde sunulmuş.
“Pür Nidâ” başlıklı Türk halk müziği CD’sinin albümünde İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, konservatuvarın üniversitedeki yerinin önemini vurguluyor:
“Ülkemiz müzik kültürüne sağladığı katkı ve yetiştirdiği nice değerli isim ile teknik üniversitenin güçlü kökleri altındaki sanatçı ocağı olan konservatuvarımız, sayısız başarıya imza atmıştır.”
Albümün ikinci yazısı da Prof. Adnan Koç imzasını taşıyor.
Koç, konservatuvarın bölümlerini, çalışmalarını bu yazısında tanıtıyor.
Sanat yönetmeni Adnan Çoban, müzikseverlere şöyle hitap ediyor:
“Değerli müzikseverler,
Musikimiz, engin bir ufkun ve sonsuz bir hayâlin ifadesidir.”
Her iki CD de bir konservatuvarın ciddi ve disiplinli çalışmasını yansıtıyor.
Radyo ve televizyonlarımızın bu konudaki yetersizliğini düşündüğümde, böylesine çalışmaların önemi daha da artıyor.
Çünkü piyasadaki bazı CD’ler halk ve klasik Türk müziğini kötü icralarla sundukları için, birçok dinleyici her iki müziğin de bu icralarda olduğu gibi olduğu yanılgısına düşüyor.
40’ıncı yılında konservatuvarın seçtiği parçalar açısından da isabetli bir repertuvar anlayışına dikkat ettiğini gösteriyor.
Benim dileğim, gerek Türk müziği gerek Batı müziği konservatuvarlarının çalışmalarını, CD’ler olarak dinleyicilere sunmalarıdır.
Elbet de ekonomik güçlükleri yakından biliyorum. Bence o kentte iş yapan kurumlar, holdingler, bu çalışmalara sponsorluk yapmalıdır.
Hangi türde olursa olsun, iyi müziğin dinlenmesini, öğrenilmesini istiyorsak, bu çalışmaların artması gerekir.


* * *

Haberin Devamı


İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nın 40. yılını kutluyorum.
Yeni çalışmalarını bekliyorum.

CD’leri alabileceğiniz adres:
Uzelli. İ.M.Ç. 6. Blok No.: 6325 Unkapanı 34134 İstanbul.
Tel: (212) 513 43 04.
uzelli.com

Yazarın Tüm Yazıları