İki efsane bir arada

Haberin Devamı

DÜNÜN efsane adı büyük usta Ruhi Su idi, bugünün efsane grubu da Grup Yorum.
Grup Yorum’un yeni CD’si Ruhi Su/Dünden Yarına Büyük Ustalarımız(*) bu iki efsaneyi bir araya getiren bir çalışma olmuş.
Kadir bilenleri, ustalarını unutmayanları, unutturmayanları, eski kuşaklardan yeni kuşaklara ses götürenleri hem kutlarım hem de kutsarım.
Acılı Kuşak’ın müzikteki temsilcisiydi Ruhi Su.
Tanıdığım, konuştuğum, dinlediğim bir usta.
Sanatçının sorumluluğunu, halkın, ezilenlerin sesini duyurduğu için ezdiler. Konser verecek yer bulamadığı için kulüplerde sesini duyurabildi.
Tabii yakın tarihin yarı karanlık dönemlerinden söz ediyorum gibi görünse de Ruhi Su ve Grup Yorum benzer talih çizgisiyle de aynı kaderi paylaşıyorlar.
Grup Yorum yıllardır konserleri yasaklanan, üyeleri sorgulanan veya tutuklanan, kasetleri “suç unsuru” delil olarak değerlendirilen bir müzik grubu!
Grup Yorum’u geçtiğimiz günlerde düzenledikleri konserde, İzmir’de yüz binler dinledi. Halkın sesini, gerçeği seslendirenlerin sesini kısarlar demiştik. Onların Ankara ve İstanbul’daki konserleri yasaklandı. Geçmişten değil 2015’ten söz ediyoruz... Şimdi hukuk savaşını sürdürüyorlar.
Görüyoruz ki, meydan demokratları meydan konserlerine tahammül edemiyorlar.
Grup Yorum tarzında müzik yapan grup veya sanatçıların, Ruhi Su gibi ustalara ödenmez borçları vardır, bugün kalabalıklar onları dinliyorsa, Ruhi Su’nun emeği daima anımsanmalıdır.
Ustaların sesleri daha ilk ezgide tanınır, Çanakkale Savaşı’nın 100. yılında beni zaferi kutlamaya çağıran, onun söylediği “Çanakkale içinde bir uzun selvi” türküsüydü.
İyi bir bariton olduğu için de çoksesli türkü çalışmalarının da başlatıcısı sayarım ben onu.


* * *

Haberin Devamı


ALBÜMÜN kitapçığında Dünden Yarına Ruhi Su yazısında, neden bu albüm sorusunun yanıtını okuyacaksınız: “Ruhi Su türküleriyle karşınızdayız. Yeni projeler, yeni hedefler bizim için hiç bitmedi. Dünden bugüne, bugünden yarına uzanan ve Grup Yorum’un, bugünkü devrimci müzik geleneğinin kökünü oluşturan ustalarımızı, ozanlarımızı anlatacağız albüm albüm. ‘Geçmişini bilmeyen, geleceğini kuramaz’ demiş ustalarımız. Anadolu ozanları eserlerini sadece kendi dönemleri için üretmediler. Yüzlerce yıl öncesinden bugüne ışık tuttular ve yarınlara dair söylemeye devam ediyorlar.
Biz ilk olarak Ruhi Su ile başladık. Öğretmenimiz dediğimiz, devrimci müzik geleneğini sürdürdüğümüz, hep saygıyla andığımız Ruhi Su’nun şarkılarını yeniden yorumladık. Bir yandan yeni Yorum şarkıları, albümleri için çalışmalarımız devam ederken, bir yandan böylesi projelerle karşınıza çıkmaya devam edeceğiz.”
Ruhi Su’nun sözlerini yazdığı, bestelediği parçaları modern bir anlayışla bugün yeniden söylemenin çok daha geniş kitlelerdin ilgisini çekeceğini düşünüyorum. O parçaları, onun sesinden dinleyenler, elinde sazıyla Ruhi Su’yu zihinlerinde yeniden görüntüleyecekler. O şarkıları, Grup Yorum’un yeni yorumuyla dinlerken, anılarımı tazelediler.
CD’deki on sekiz ürünün hepsini büyük keyifle dinleyeceksiniz ama tekrar tekrar dinlemenizi istediklerimi yazayım: El Kapıları, Almanya Acı Vatan, Gelin Canlar, Onbeşlilere Ağıt, Zahit Bizi Tan Eyleme, Drama Köprüsü.
Kitapçığın sonunda, ‘Ruhi Su’nun sözlerinden bir seçme’nin ilk cümlesi şöyle:
“Bu mütevazı saz, şimdiye kadar Türk müziğine diğer arkadaşlarından fazla hizmet etmiştir, diğerlerinden daha demokrat ve vatanperverdir.”


* * *

Haberin Devamı


EN kısa sürede, meydanlarda Grup Yorum’u dinlemek arzusuyla.

(*) Grup Yorum-Ruhi Su. Kalan Müzik.

Yazarın Tüm Yazıları