Hafta sonu için mükemmel üçlü

Haberin Devamı

HAFTA sonunu sesle güzelleştirmeyi amaçlıyorum genelde. Yıllardır hafta sonu yazılarımda müziğin de o yüzden geniş bir yer kapladığını okurlarım bilir.
Bu hafta üç farklı CD’den söz edeceğim, böylece onları dinlerken beğeni çeşitliliği yaşayacaksınız.

‘Chess of Cello’

ÇELLİST Uğur Işık’ın bütün CD’lerini dinledim. Enstrümanı müzik çeşitlemelerinde ustaca kullanır. Doğu ile Batı’yı ses meclisinde birleştirir.
Seslendirdiği bestecilere bakar bakmaz, virtüözitenin bildiğimiz parçaları bile bize yeniden sunma demek olduğunu fark ederiz.
Ben ses dostluklarından hoşlanan bir dinleyiciyim. Hele Batı-Doğu kaynaşmasından çıkan sesleri hem yerel hem küresel anlamda bir algılamayla dinlerim.
George Ivanovich Gurdjieff, Sultan Abdülaziz, Jean Baptiste Lully, Kaptanızâde Ali Rıza Bey, Tanbûri Kadı Fuad Efendi gibi bestekârların eserleri yanında Türkiye ve İtalya’dan anonim eserler icra ettikleri CD’sinde Uğur Işık şöyle diyor: “Her ne kadar ayrı dünyalar gibi görünse de tüm kültürlerde birbirinden etkilenme, saygı duyma, anlayıp öğrenme ve müzikle duyguları ifade etme var.”

Haberin Devamı

GUITAR DUO’SUNDAN DÜNYA MÜZİĞİ

CD’nin kapağında şu yazılı: “Microtonal Guitar Duo, Tolgahan Çoğulu & Sinan Cem Eroğlu”.
Seslendirdikleri besteciler, geniş bir coğrafyayı ve geniş bir zevk dilimini kapsıyor. Ara Dinkjian’dan Âşık Veysel Şatıroğlu’na, Charlie Hadden’den Bülent Ortaçgil’e, Mihemed El Şakir’den Eric Satie’ye kadar uzanıyorlar.
Gitar çok sık dinlediğim bir enstrüman değil ama onun icrasına katılan her renk beni bu alete yaklaştırır.
İki sanatçının CD’si de bu özelliği taşıyor.
Bildiklerimle bilmediklerimden oluşan, yeni tınılar yaratan bir çalışma.
İki sanatçı ne yapmış, bizim kulağımızın alışık olduğu ezgileri nasıl başarıyla bize dinletiyorlar.

RACHMANINOV ANATOLIAN PROJEKT’İN ÜÇ SOLİSTİ

Haberin Devamı

BÜTÜN büyük bestecilerin eserlerinde, mutlaka yaşadıkları ülkenin sesi duyulur... Zaman zaman sorarım, acaba bestecilerin eserlerinde gizli o ülkenin sesi, başka enstrümanlarla da icra edilebilir mi? Daha doğrusu aynı sesi verebilir mi? Besteleme yöntemini, anlayışı o doğrultuda başka enstrümanlarla da zenginleştirmek mümkün mü?
Bu sorulara CD’yi dinledikten sonra, hiç tereddütsüz evet yanıtını verdim.
Güldiyar Tanrıdağlı (piyano), Ertan Tekin (duduk), Cenk Erdoğan (perdesiz gitar, yaylı tanbur). Rachmaninov’un bestelerini dinledinizse, bir de bu CD’den dinleyin...


* * *


DEĞİŞİK CD’ler; yeni sesler, tınılar sunacak kulağınıza.
Hafta sonunuzu müzikle zenginleştirin.

Haberin Devamı

Üç CD de Kalan Müzik tarafından çıkarıldı.

Yazarın Tüm Yazıları