Gelenekten Geleceğe Türk Edebiyatı Kurultayı

ELGİNKAN VAKFI’nın düzenlediği “Gelenekten Geleceğe Türk Edebiyatı” kurultayı 15-17 Nisan arasında Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleştiriliyor.

Haberin Devamı

Çarşamba günü (15 Nisan 2015) saat 10.00’da başlayacak kurultay cuma (17 Nisan 2015) günü 17.30-18.00 arası Değerlendirme Oturumu ve Kapanış ile son bulacak.
Kurultaydaki tebliğ seanslarını benim de dahil olduğum on bir kişi yönetecek.
Türk edebiyatı konusunda bildirilerin toplamı otuz dokuz.
Her oturumu bir başkan yönetecek ve dört kişi konuşacak, konuşma süresi yirmişer dakika.
Üç gün sürecek kurultayda, bildirilerde dünden bugüne geniş bir zaman diliminde Türk edebiyatı irdelenecek.
Konu başlıkları, bildirilerde yer alan edebiyatçılar belli bir yönden incelenirken, genel bir değerlendirilmesi de yapılabilir.
Türk edebiyatı, Türkçe konuşulan Türkiye sınırları dışındaki çalışmaları da kapsıyor. Türk edebiyatı uğraş alanları olanlar, uzmanlar, elbette akademisyenler, hiç kuşku yok, kurultay bildirilerinden yeni yeni bakış açıları, inceleme yaklaşımları kazanacaklardır.
Bildirilerin kitaplaşması, kurultaya gelemeyenlere de yararlanma olanakları sağlıyor.
Kurultayların önemi, işlevi değişik kişiler, konular hakkında incelemelerin bir toplulukta okunması, tartışılması kadar başka araştırmacılara da bir çalışma ufku açtığı inancındayım.
Bir başka açıyı daha belirtmeliyim, üniversiteler arası temaslar, bu kurultaylarda yoğun bir bilgi alışverişine dönüşüyor. Ayrıca akademisyenler için kişisel ve bilimsel bir hasret giderme olayı da diyebiliriz.


* * *

Haberin Devamı


ELGİNKAN VAKFI’nın düzenlediği kurultayın danışma kurulunda yer alan biri olarak, size biraz çalışmalardan da söz etmeliyim.
Çünkü çalışma yöntemi, kurultayın düzeyini yükselten bir anlayışla gerçekleştirildi. Otuz dokuza indirilen bildiri sayısı için, klasik deyişle yoğun, titiz bir çalışma yapıldı. Birçok kez toplanıldı, birçok kez gönderilenler süzgeçten geçti, süzgecin gözleri de çalışmalar arttıkça küçültüldü. İnce elenip sık dokundu tüm bildiriler üzerinde...
Bu tip çalışmalara katılınca, Türk edebiyatına verilen emekleri görünce hepimizin sevincini bilmenizi isterim.
Seçilenleri dinleyeceksiniz, seçilmeyenlerin de değerli olduklarını, ciddi çaba gösterdiklerini anımsatmalıyım.
Elginkan Vakfı tarafından 17-19 Nisan 2013’te düzenlenen kurultayın konusu da, “Geçmişten Geleceğe Türkçe” başlığını taşıyordu. Günümüz Türkçesinin sorunları, dil yapısı, Türkçe eğitimi, bilim ve sanat dallarında Türkçe terimlerin oluşturulması, Türkçenin örnek telaffuzu başlıklı 28 bildiri sunulmuştu.
Ayrıca o kurultayda; günlük dilde yaşanan değişimler, dilimize yönelik tehdit ve tehlikeler ile çözüm yöntemleri de tartışılmıştı.


* * *

Haberin Devamı


KURULTAYIN Türk edebiyatı için yararlı olduğu/olacağı inancındayım.


------------------------

Bilgi için: Elginkan Vakfı.
Tel: 0212 275 3040, Faks: 0212 266 5459
Web: www.elginkanvakfikurultayi.org
E-mail : bilgi@elginkanvakfi.org.tr
Kurultay adresi: Kadir Has Üniversitesi, Kadir Has Caddesi Cibali/İSTANBUL

Yazarın Tüm Yazıları