Ecevit’in yazılarını dijitalde okumak

TÜRK siyasetinin önemli, saygın adlarından Bülent Ecevit, ölümünün 10’uncu yılında bir toplantı ile anıldı.

Haberin Devamı

 

Onun üzerine çıkan kitabı da geçen hafta, kitap köşesinde yazmıştım.

 

SALT’ın direktörü Vasıf Kortun, bir e-posta gönderdi. E-postada Bülent Ecevit’in birçok yazısını dijital ortamda okuyabileceğimizin müjdesini veriyordu. “Sayın Doğan Hızlan,

 

SALT, üç yıllık bir çalışma sonunda Bülent Ecevit’in 1950 ile 1961 yılları arasında, başta Ulus olmak üzere çeşitli gazeteler için Türkçe ve İngilizce dillerindeki yazılarını erişime açıyor. Ecevit’in az bilinen bu erken döneminde, kültür yazıları, sanat eleştirileri, siyasi analizleri ve gezi yorumları, sivil yaşam ve demokrasi üzerine önemli literatür oluşturuyor. Rahşan Ecevit-Bülent Ecevit Bilim Kültür ve Sanat Vakfı’nın izniyle gerçekleştirilen projenin orijinal kaynak araştırması, SALT ile vakfın işbirliğinde, sanat tarihçisi ve projenin araştırma direktörü Sarah-Neel Smith tarafından yürütüldü.

 

Haberin Devamı

Ecevit’in ölümünün onuncu yılı olan 5 Kasım 2016 tarihinde paylaşıma açılan web temelli veri tabanı için 1500’e yakın yazı tespit edildi, tarandı ve düzyazı olarak okunur hale getirildi. Yazıların içinde, konu veya anahtar kelime üzerinden arama yapmak mümkün. (...) Vakfın kurucu üyesi Emrehan Halıcı, Rahşan Ecevit ve kardeşi Asude Aral’a tüm yardımları ve araştırmayı kolaylaştırdıkları için şükran borçluyuz. Siteye bu adresten ulaşılabilir: http://ecevityazilari.org”.

 

Ben, Bülent Ecevit’in yazılarını düzenli olarak okuyacağım.

 

YENİ ADANA 99 YAŞINDA

 

3 Kasım Perşembe günü, ‘Bir taşra gazetesinin 100. yılı ya da taşranın belleği’ başlıklı yazımda 100’üncü yılını geride bırakan Yeşilgiresun gazetesi için yazmıştım. Yazım üzerine Adana’dan Ziya Yergök’ten bir e-posta aldım:

 

“Doğan Bey, merhaba.

 

Haberin Devamı

Köşenizde, ‘Yeşil Giresun’ gazetesi hakkındaki yazınızı okudum ve çok mutlu oldum. Bu vesile ile ben de size 1918 yılından bu yana Adana’da aralıksız yayınlanmakta olan ve 25 Aralık’ta, 99’uncu yayın yılına girecek olan Milli Mücadele gazetesi ‘Yeni Adana’dan söz etmek istedim.

 

Kentimizde 98 yıldır aralıksız yayınlanmakta olan Yeni Adana, 1918 yılında Fransızların Adana’yı işgal etmesinden 5 gün sonra, işgale karşı direnmek ve halkı örgütlemek için Ahmet Remzi Yüreğir ve arkadaşları tarafından kurulmuştur. Fransız işgal kuvvetlerinin gazeteye baskın yaparak yasaklaması üzerine gazete, Adana’nın Pozantı ilçesinde, tren istasyonundaki bir vagonda, çok zor ve ilkel koşullarda işgale karşı yayınını ve direnişini sürdürmüştür. Kurtuluş Savaşı’nda bir ‘Kuvayı Milliye Karargâhı’ olarak görev yapan ‘Yeni Adana’ 1918 yılından beri Yüreğir ailesinin sınırsız özverisi ve okurlarının sınırlı desteği ile zorluklara göğüs gererek, ilkelerinden ödün vermeden Atatürkçü ve Cumhuriyetçi bir çizgide yayınını sürdürmektedir.

 

Haberin Devamı

Gazete, 1965 yılında New York’ta ‘Dünya Basın Başarı Ödülü’, 1996 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin ‘Basın Özgürlüğü Ödülü’, 2015’te ise ‘Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Özel Ödülü’ne değer görülmüştür. 1950-1960 yılları arasında, ünlü gazeteciler Çetin Altan ve Oktay Ekşi, Yeni Adana’nın yazarlığını, Oktay Akbal ise ‘Yeni Adana’nın temsilciliğini yaptı.”

 

Türk şiirinin büyük ustası, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın ilk hikâyesini 1927’de, ilk şiirini 1928’de yayımlayan Yeni Adana gazetesine uzun bir ömür diliyorum...

 

* * *


YEREL
gazetelerin önemini, işlevini kabul etmeliyiz...

 

Yazarın Tüm Yazıları