Çözüm bulunmalıydı

TELİF yasasıyla ilgili haberi ve tepkileri dünkü Hürriyet’te okudum.

Haberin Devamı

Düşünce güzel ama uygulamanın çok adil ve müdahale anlayışından uzak olması için bazı eklemeler yapılması gerekiyor.
Burada genel yorumuna bakarsak devletin istediği kitaba el koyacağı gibi bir sonuç çıkıyor. Bu yapılabilir mi?
Belli adlar üzerinde konuşuluyor, yasanın çıkış nedeni de onların kitaplarına bağlanıyor.
Bence Metin Celâl’in önerisi dikkate alınmalı, zira aksi takdirde bu yasa her yönetimin anlayışına göre uygulanır ki, kişisel tercihler, kitap kayırmaları ortaya çıkabilir.
Sahibi yaşıyorken herhangi bir sorun çıkmaz, öldükten sonraki sorunlar bu yasayla çözülebilir.
Haberde belirtildiği gibi devletin el koyma işlemi, yayıncılık dünyasını bir karmaşaya sürükler. Bu yöntemle de sorun çözülmez.
Biliyorum yetkililer “Hele bir uygulama başlasın, sonuçları görün diyecekler” ancak bana göre bu yanlış uygulama başlarsa böyle devam eder.
Vakit geçmeden düzeltmeler yapılmalı, yayıncılar birliği ve yayıncılar toplanıp düşüncelerini söylemeli.
Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edildiğine göre Meclis’e gitmeden bu girişimler yapılmalı.
Komisyonda kabul edilen metnin tamamını okuduktan sonra daha ayrıntılı düşüncelerimi yazacağım.

* * *

Haberin Devamı

DÜZELTİLMESİ koşuluyla bu yasanın çıkmasını savunanlardanım aslında. Çünkü nice şairin, yazarın, bestecinin eserlerinin yok olup gideceği sıkıntısını yaşıyorum.
Farklı zamanlarda bu konuya dair çok yazdım...
O kadar çok bestenin arşiv kayıtlarında beklediğini, nice yazarın ailesi yüzünden eserlerinin antolojilere bile alınmadığını biliyorum. Ki bu yasayı dört gözle bekliyorum. Hiç kuşkusuz haberde ortaya çıkan eksikliklerin giderilmesinden sonra.
Vaktiyle, bir müzikçi arkadaşım Türkçe tangolardan bir CD yapmak istediğini ama mümkün olmadığını söyledi. Çünkü, mirasçılar tango başına elli bin lira telif istemişler.
Eski bestecilerimizin birçok yapıtı icra edilemiyor, amatör müzikçiler bu besteleri okumak için rica ediyorlarsa da hepsi ret cevabı alıyorlar.
Eğer mirasçılar böyle davranmasalardı, onlara miras kalan yazıları, besteleri bugünün rayicine uygun fiyatlarla icra etmelerine, yayınlanmalarına müsaade etselerdi, bu tuhaf yasaya gerek kalmazdı.
İki değerli akademisyen arkadaşımın bir yazı, bir şiir, bir öykü için günlerce mirasçıların peşinden koştuklarını, bazen ret cevabı aldıklarını bazen de mirasçıya ulaşamadıklarından yakınmalarını dinlediğimde de çok üzülmüştüm
Hatta benzer bazı serüvenleri ben de yaşadım.
Mirasçılar gerek kapris gerek aşırı para talepleri yüzünden nice sanatçının, yazarın yok olmasından sanırım rahatsız olmuyorlar.
Eğer devlet bunu bir el koyma anlayışından kopararak, bu eserlerin yayınlanması, herkes tarafından istifade edilmesini düşünüyorsa, düzeltmelerle bu yasayı çıkarmalıdır.
Aksi takdirde sanatla ilgili bir karışık yasa yeni tartışmalar yaratmaktan başka hiçbir şeye yaramaz.

* * *

Haberin Devamı

ÇÖZÜMÜN bir an evvel bulunması dileğiyle, takip edeceğim!

Yazarın Tüm Yazıları