Bugün bir şiir okuyun

BUGÜN, ‘Dünya Şiir Günü’.

Haberin Devamı

Dünden beri birçok salonda şiirler okundu, şiirin yaşamımızdaki vazgeçilmezliği üzerine konuşmalar yapıldı, bildiriler yazıldı.

Bu yıl PEN Şiir Ödülü, şair, denemeci, romancı, öykücü Güven Turan’a verildi. Yazdığı bütün türlerde ustalığını kanıtlayan Güven Turan, 2016 Dünya Şiir Günü Bildirisi’ni de hazırladı.
Bildiriden bir bölümü aldım yazıma: “Bütün dünyayı saran kan, ölüm, sefalet kasırgası içinde, belki bütün bunların temel nedeni olan sevgisizlik, bol söz tüketip hiçbir iletişim kuramama karşısında sığınılacak, hayır, güç alınılacak, kuşanılıp karşı durulacak ne var? Bu soruya ‘Şiir’ diye karşılık veriyorum. Evet, ‘Şiir’. Hani artık okunmadığı iddia edilip – bu, her şeyin sadece paraya dönüştüğü çağımızda ‘para getirmiyor’ diye de tanımlanabilir – eskidi, devrini tanımladı diye nitelenen, itelenen şiir.
Oysa, bugün bütün bu safsata karşısında edebiyatın ve hayatın sorulması gereken temel sorusu şu bence: Şiirin günümüzde bir işlevi var mı? Bu soruya verilecek yanıt belirleyecektir şiirin ne durumda olduğunu. Kaldı ki ben şiirin günümüzde sadece işlevi değil, görevleri olduğuna da inanıyorum. Hatta işleviyle görevinin bir madalyonun iki yüzü gibi olduğuna da inanıyorum.
(...)
Bir özeleştiri yapmadan, eleştirdiğim noktalardan kurtaramam şiiri: Şiirin de gücünü, işlevini kötüye kullandığını çok gördük. Irkçılık yaptığını, savaş kışkırtıcılığı yaptığını, insanlar arasına düşmanlık tohumları attığını çok gördük. Bunlarla gerçek savaşı gene şiir verdi.
Bir saptama daha: Şiirin ölümsüz olduğuna inanıyorum çünkü şiir enerjidir bence. Dönüşür, ama asla yok olmaz.”
Güven Turan’a ödülü bu akşam saat 19.00’da Şişli’deki Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde düzenlenecek törende verilecek.
Törende Tarık Günersel, Haydar Ergülen, Baki Ayhan T., Nazmi Ağıl, Güven Turan şiiri üzerine konuşacaklar. Konuşmalar Güven Turan’ın bildiriyi okumasıyla son bulacak.
Tören ücretsiz ve herkese açık.

 

* * *

 

Haberin Devamı

TÜRKİYE YAZARLAR SENDİKASI, dün Edirne’de Meriç Nehri üzerindeki taş köprüde, şairlerin mülteciler için şiir okuyacakları bir etkinlik düzenledi. Bu mekânın seçilmesinin nedeni, Meriç Nehri’nin Türkiye’den Yunanistan’a geçmek isteyen mültecilerin yaşamları pahasına kullandıkları bir geçiş yolu olması.
Bugün saat 14.00’te de Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda şiir bildirisi okunacak, şiirler dağıtılacak .
Türkiye Edebiyatçılar Derneği de bugün saat 18.00’de Ankara Bombus Sanat Merkezi’nde bir etkinlik gerçekleştirecek.
Kevser Atay’ın sunuculuğunu yapacağı güne Gökhan Cengizkan, Cihat Solmaz, Ali Ekber Ataş, Erdoğan Kul, Çetin Örgen, Zeynep Ece Arabul, Ali Osman Arkan, Cumhur Karaca, Ahmet Çelik, Soner Demirbaş, Zeynep Kurada, Saniye Gündüz Yıldırım, Ömer Öneren, Fatih Kura, Şahbender Korkmaz katılacak. Müzik de Hasan Güleryüz’ün.
Saat 18.00’de Ankara Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde; ‘Dünya Hepimizin Dünya Şiir Gününde Şiirlerimiz Mülteciler İçin’ başlıklı bir etkinlik yapılıyor.
Pazar günü saat 14.00’te de Seferihisar’da dünya şiir günü töreni düzenlendi.
Dünya Şiir Hareketi (World Poetry Movement/WPM) adına da Ataol Behramoğlu’nun ‘Dünya Hepimizin’ başlıklı açıklamasından bazı satırları aldım yazıma:
“Yirmi birinci yüzyılın bütün insanlık tarihi bakımından en acı verici, yaraları çok uzun zaman sarılamayacak trajedilerinden birini yaşıyoruz. Birçoğu Ege’nin acımasız sularında boğularak can veren, aralarında bebeklerin, çocukların da olduğu yitip giden yüzlerce can ise bir daha geri gelmeyecek.
İçsavaşın, terörün neden olduğu mülteci trajedisinin arkasında, bölgedeki ekonomik, jeopolitik çıkarlarının takipçisi emperyalist güçlerin bulunduğunu herkes biliyor.
Bu yıl dünya şiir gününde pek çok ülkede yüzlerce şairin sesi, bir kutlama çınıltısı olarak değil, bir ağıt korosunda gibi yükselecek. Fakat bu ağıt bir yakınma değil; haksızlığa, vicdansızlığa, masum insanlara acı çektirilmesine karşı bir protesto haykırışı, bir başkaldırı çağrısıdır.”

 

* * *

 

Haberin Devamı

ACILARDAN, savaşlardan, kıyımlardan uzak şiir günlerinin özlemiyle.

Yazarın Tüm Yazıları