Bodrum’u sevdiren kitap

Haberin Devamı

Ekonomi üzerine yazılarını okuyup sohbetlerini dinlediğim sevgili dostum Güngör Uras’ın ‘Bilinmeyen Bodrum’ kitabını okudum. Uras, ‘Beyaz Türklerin Bodrum’u Keşfi’ yazısında, “Beyaz Türkler, Bodrum’u önce Halikarnas Balıkçısı, sonra Zeki Müren sayesinde keşfetti” diyor. Ben bu listeye Selim İleri’yi de eklemek taraftarıyım

Öyle roman gibi başlayıp bitirilecek bir kitap değil bu. Size daha en başta Bodrum’u sevdiriyor. Haliyle, o tatlı üslubunun büyüsüne kapılıp hemen Bodrum’a koşabilirsiniz.
Bodrum’u sevdiren kitapEn basit ifadeyle Bodrum’u A’dan Z’ye anlatan bir kitap. Bodrum nasıl bir yerdir, tarihi ne zaman başlar, bugün ne durumda; her şeye değiniyor. Başta Halikarnas Balıkçısı olmak üzere Bodrum hakkında yazan usta yazarlardan alıntılar da koymuş kitabına.
Kuru bilgi olsa, okumak zordur. Ama lokantalarını ve diğer gidilecek görülecek yerlerini de anlatıyor kitabında Uras. Hasılı kelam tarihinden eğlenilecek yerlere kadar, kendine özgü bir Bodrum rehberi bu.
Eğer Bodrum’a gidecekseniz, bence mutlaka bu kitabı yanınıza alın, başka türlü oranın zevkini çıkaramazsınız.

Haberin Devamı

Mavi yolculuğun kutsallığı


Bu kitabın tanımını yazarı şöyle yapıyor: “Bu kitap, bir Bodrum güzellemesidir...”
Daha önce de yazmıştım; Bodrum’a gitmeme vesile olan kişi Halikarnas Balıkçısı’dır. Bodrum denince ilk önce onu hatırlarım, bir de Selim İleri’nin Her Gece Bodrum’unu.
Güngör Uras da söze Halikarnas Balıkçısı’ndan bir alıntıyla başlıyor:
“Burası engin göklerin memleketidir. İçten gelen bir türküyü kapıp koyuverin. Uzaklaştıkça, türkü gökte masmavi olur. Işık burada yalnız karanlığı aydınlatmakla kalmaz. Aydınlattığı maddeyi değiştirir ve bir şair rüyasına çevirir. Hele ay ufukta bir görünekoysun... Evren bir peri masalına döner. Başka yerlerde ölüp nur içinde yatacağına, burada nur içinde yaşanır.”
Uras, ‘Beyaz Türklerin Bodrum’u Keşfi’ yazısında, “Beyaz Türkler, Bodrum’u önce Halikarnas Balıkçısı, sonra Zeki Müren sayesinde keşfetti” diyor. Ben bu listeye Selim İleri’yi de eklemek taraftarıyım.
Bodrum’la ilgili her yazıda Mavi Yolculuk’tan söz etmek gerekir. Güngör Uras da kitapta uzun uzadıya bundan söz ederken bir başka ustaya söz veriyor: Cahit Kayra, “Bu ‘Mavi Yolculuk’ var ya, bu kutsal bir senfoni gibidir” der. Ve anlatır: “İşte bu yüzden şimdiye kadar bütün tanınmış yazarlarımız Bodrum’a gidip ‘Mavi Yolculuk’lara çıkmışlar ve rüya gibi günler geçirip üstüne şiirler, öyküler ve sayfa sayfa romanlar döktürmüşler.”
Halikarnas Balıkçısı bölümü tadına doyulmayacak bölümlerden.
Uras, Bodrum’un tarihçesini ve kültürel tarihini anlattıktan sonra ‘bugünü’ne’ dair notlar da sunuyor. Bodrum’un sıradan bir yazlık yöresine dönüşmemesi için düşüncelerini de aktarıyor.
‘Bilinmeyen Bodrum’u okuyun. Bodrum’un bir tatil beldesinden çok daha fazlası olduğunu görmenizi sağlayacak.

Yazarın Tüm Yazıları