Bir jüriden notlar ve genç kuşağın çalışmaları

BU haftayı plastik sanatlara adadım.

Haberin Devamı

Sergileri gezdim, yarışmalara -jüri olarak- katıldım. Amacım ustalara gösterilen ilginin yanı sıra genç kuşağın da yarışmalara gösterdiği ilginin tanıklığını yapmaktı. Ustalar elbet eserlerini sergileyecek salonlar buluyor, büyük kataloglar hazırlanıyor onlar hakkında. Ya gençler.
Onun için de resim yarışmalarını çok destekliyorum! Çünkü genç kuşağın hem adının duyurulması hem belli bir ekonomik dayanak sağlamaları açısından gerekli bir hareket...
Bazı ödüllerin açılışında bulunuyorum, konuşmalar yapıyorum, genç sanatçıların resimlerini görüyor yazıyorum.
Bir plastik sanatlar eleştirmeni olarak değil elbette ama bir sergi ziyaretçisi kimliğimle yaklaşıyorum. Bizde sanat festivalleri yapılıyor, sanat fuarları düzenleniyor...
Dünya resim piyasası buralarda soluk alıyor. Yarışmaların, ödüllerin asal işlevi de genç sanatçıların yapıtlarını duyurmak, onların tanınmasını sağlamaktır. Fuarların da genç isimlere yönelik birtakım faaliyetler düzenlemesi gerektiğine inanıyorum.
Evin Sanat Galerisi’nin Nuri İyem adına düzenlediği ilk ödülün açılış konuşmasını benim yapmamı istemesi sayesinde, hem genç kuşağa desteğimi ifade emek olanağına kavuştum hem de onların yapıtlarını gördüm. İlk günden beri de takip ediyorum...
Ödüllerin, yarışmaların bir yararı da Türkiye düzeyinde genç sanatçıların çalışmalarını değerlendirmektir. Jüri üyeleri geleceğin sanatçılarını bu yarışmalarda ortaya çıkarıyor, belirliyorlar.
Şimdi Türkiye’nin birçok kentinde sanat fakülteleri var, onların da bu yarışmalara katılarak, öğrencilerini teşvik ederek, kendi eserlerini, yetenekli öğrencilerini gün ışığına çıkarmaları ödüllerin önemini daha da arttırıyor.
Ankara’da ‘Peker Sanat Ödülleri’nin ikinci yılında bulundum. Kazananları, jüriyi haberlerden okursunuz.


* * *

Haberin Devamı


KATILIMLARDA her zaman kentlerin rolü önemlidir.
Çünkü herhangi bir kentteki üniversitenin, öğretmenlerin rolünün büyük olduğu kanısındayım. Öğrencilerin bu ödüllere katılmadaki yaygınlık öğrencilerin sadece kendi iradeleriyle değil, hocalarının motivasyonuyla da sağlandığı inancındayım. Ancak nitelikli jürilerden oluşan yarışmalar her yıl daha fazla katılımcı sağlıyor.
Bu yılki yarışmaya, 34 ilden 35 yaşın altında 157 sanatçının yapıtları gelmiş. Usta jüri üyeleri değerlendirme yaparken özgünlük çizgisiyle hangi ustanın esintisinin olduğunu tespit ediyorlar.
Gerçekten büyük boyutta eserler, emek yoğunluğunun da başka açıdan fiziksel göstergesi.
Peker Sanat Galerisi’nde resim sergileri de açılıyor.
Bütün galeri sahiplerinin ödül sistemini kurmalarını tavsiye ediyorum. Ankara’ya Peker Sanat Ödülleri için geldim, elbet başka galerileri de gezdim, onlardan da söz edeceğim. Çünkü İstanbul’daki yoğun sergi salonları, festivaller veya etkinliklerden söz ediyoruz ama başka şehirlerde de iyi sergiler düzenleniyor...
TÜYAP’ta düzenlenen sanat fuarında ve diğer başka fuarlarda, diğer kentlerin önemli galerilerini de tanıyoruz.


* * *

Haberin Devamı


PEKER Sanat Ödülleri jüri toplantısı sırasında, resim dünyasının ustalarının anılarını dinlemek, onlardan her seferinde yeni bir şey öğrenmek de ayrı bir zevk veriyor.

Yazarın Tüm Yazıları