Bir edebiyat takvimi

İLETİŞİM YAYINLARI’nın takviminin kapağında bakın ne yazıyor:

Haberin Devamı

“Resimli Türkçe Edebiyat Takvimi 2015”
Alfabe kitapları, özellikle Türkçe üzerine yayımlanan kitapların kapağında ‘resimli’ sözcüğüne çok rastlarız.
Editörü: Levent Cantek.
Görsel Tasarım: Deniz Karagül.
Her sayfada o gün geçmişte neler olduğu yazılmış. Çıkarılan dergilerden spor kulüplerinin kuruluşuna, önemli doğum ve ölüm tarihlerine kadar klasik bir takvimde bulunan her bilgiyi bu takvim yaprağında da okuyabilirsiniz. Tabii çizerlerin katkısını da anımsatmalıyım sizlere. Sayfanın altında bulunan yazarlardan yapılmış alıntıların bir özelliği var.
Yazarın o güne dair yazısından yapılmış alıntılar bunlar. 7 Ocak Çarşamba’dan bir örnek: “Her ayın ilk çarşambasında, akşam üzeri, önce bir pastanede buluşuyorlar. Aralarından eksilenler de olmuş bu arada.”
Oğuz Atay’ın Bir Bilim Adamının Romanı kitabından alınmış.
24 Mayıs’ın Pazar’ında, Selçuk Baran’ın Bozkır Çiçekleri’nden bir bölümü okuyabilirsiniz: “Bir Pazar sabahı Dikmen’in boş tepelerinde gezindi. Kent aşağıda, uzaklarda, ince bir duman örtüsünün ardında belli belirsiz seçiliyordu.”
Sözünü ettiğim ön sayfalar.
Arka yapraklar nasıl?
Desenler, fotoğraflar var. Ama edebiyatçıların yapıtlarından alıntılar bu sayfanın asıl malzemesi. Takvimlerin genel bilgilerine de yer verilmiş, sözgelimi burçlar gibi.
Bu takvim size bir tür edebiyat seçmeleri sunuyor. Hem tarihi, önemli olayların yıldönümünü, hem günler için yazarların yazdıklarını hem de seçmeler okuyacaksınız. Edebiyat severler için iyi bir zaman belirleyici.

***

HER GÜN ATATÜRK’ü istediğiniz anda görmek istiyorsanız. 365 Gün Atatürk 2015 masa takvimini almalısınız.
Atatürk, hayatınızın dünya görüşünü belirleyen bir lider olmasının yanı sıra günlük zamanınızı da tayinde sizin yanınızda olacak.
Ön sayfaların hepsinde Atatürk’ün değişik fotoğrafları var. Arka sayfadan ise Cumhuriyet’in tarihini okuyabilirsiniz. Önemli tarihi dönemeçler, anlaşmalar bu sayfada yer alıyor.
Büyükler kadar öğrenciler için de yararlı bir kaynak takvim.

***

Mitoloji Ajandası 2015’i İsmail Gezgin hazırlamış.
Mitoloji sevenler için hoş bir ajanda.
Tarihlerin hatırlattığı bilgiler, antolojinin birinci özelliği. O günün mitolojide ne olduğu, sanırım gün hakkında bilginizi renklendirir. Kapağındaki şirin baykuşu da çok sevdim.
Ajandanın arka kapağında Sema Sandalcı’nın çevirdiği Aristophanes’in Kuşlar’ı var, seveceksiniz:
“Ölümlülere mevsimleri biz bildiririz,
Baharı, kışı, sonbaharı, biz söyleriz onlara ekimi, Turna kuşu gagalayarak göç ederken Libya’ya, Gemicileri de uyarır o, Seferi bıraksınlar, yatıp uyusunlar diye...
Sonra çaylak çıkar ortaya ve bildirir yeni mevsimi ve baharda koyun kırpıcısı işe başlar sonra kırlangıç, yeniden gelişiyle, yün paltonuzu satmanızı ve kendinize daha ince bir gömlek almanızı söyler...”

***

ELİMİZE geçen, ulaşabildiğimiz, taramalardan bulabildiğimiz takvim ve ajandaları tanıttım. Umarım bunlardan birini beğenirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları