Beynin hangi güçleri var

PSİKİYATRİST Dr. Tanju Sürmeli, Beynin İyileştirme Gücü* kitabını bana verdiğinde, onu okuyup okumamakta tereddüt geçirdim.

Haberin Devamı

Genellikle psikiyatri kitaplarını pek okumam, çünkü birçok sayfada kendi durumumun pek de iç açıcı olmadığını öğrenirim. Ne var ki, bu kitap birçok açıdan yararlı, bilimsel açıdan kendi beyin gücümüzle iyileşmemizi sağlıyor. Kitabı okuduktan sonra kliniğinde çalışmalarını da izledim.
Dr. Tanju Sürmeli, kuramsal alanda tavsiyelerde bulunmakla yetinmiyor, onu kliniğinde uyguluyor, sonuç alıyor, böylece teşhis ve tedavi süreçleri birbirini izliyor.
Sözgelimi, çocuklarımızın yaşamından önemli bir bölüm başlığı: Sınavlara hazırlık öncesi ve sınav stresi.
Hemen okumaya başladığım bir diğer bölüm başlığı: Beyin makinesi, ‘Müzisyenlikte ilerletiyor’. En basit ifadeyle söylemek gerekirse, kafa derisine sensörler takılıyor, böylece de öğrenme kapasitesi artıyormuş.
Bu yöntem, 97 Kraliyet Müzik Akademisi öğrencisine uygulanmış, bu öğrenciler hem dinleyicilerle daha iyi iletişim kurmuşlar hem de sahne korkusunu yenmişler, sonuçta sahne performansları da, başarıları da artmış. Demek ki, bundan sonra konferansa giderken, böyle bir işleme başvurabilirim.
Öğrenme bozukluğunun da dikkat eksikliğinden geldiği belirtiliyor kitapta.
Ben şahsen bu önemli bilgiyi geç öğrenenlerdenim, benim için artık çok geç, ama siz çocuğunuzu yönlendirebilir, tedavi edebilirsiniz.

* * *

Haberin Devamı

HEPİMİZİN okuması gereken iki bölüm başlığı var:
İnternet bağımlılığı, bilgisayar bağımlılığı.
Çok tanık olduğumuz bu durum, kontrolü kaybettiğimiz andan itibaren insanın başka alanlara yönelmesini önlediği ve kolaylıkla yanlış şekilde kullandığımız için gerçekten bir tehlike. Kitapta bunun grafiği var ama onu uzmanlara bırakıyorum. Beyin gücünü arttırıcı çalışmaların, ders çalışmaktan yaratıcı yeteneklere kadar birçok alanı etkilediğini bu kitaptan öğrendim. Kitaptan öğrendiğim bir diğer önemli bilgi, vazgeçebilirsiniz!
Aşk Bağımlılığı, Kıskançlık bölümüne geldiğimde aklıma hemen bir Samsun türküsü geldi:
“Altın yüzük yaptırdım Samsun ustalarına
Doktor ilaç vermiyor sevda hastalarına”
Aşkın bir hastalık olduğunu inkâra yeltenecek kadar Mecnun kişiliğim yok ama normal koşullarda da insan nasıl âşık olur bilemeyeceğim.
Aşırı kıskançlık ve takıntılardan doktorun yöntemiyle kurtulabilirsiniz.
İyi hoş da o zaman insanda aşk mı kalır! Demeden edemiyor insan!
Madde bağımlılığı da hiç kuşkusuz özellikle genç kuşak için hayati önem taşıyor.
Ama kimileri için hobi de bir bağımlılık halidir. Rahmetli arkadaşım Prof. Dr. Metin Özek, benim kalem merakımı bile bağımlılık olarak görürdü. Benzer halde yaşayan insanlar da tanıdım. Ama onun tedavisi nasıl bilemem...

* * *

Haberin Devamı

DAHA sağlıklı -ruhen- bir hayat için belki bu uygulamalara başvurabilirsiniz. Ben kendi kişiliğimin teşhislerine baktım, tedavi bölümünü okumadım. Hem artık çok geç, hem de bu halimle barışığım...

(*) Beynin İyileşme Gücü -Neurofeedback§Qeeg’in Psikiyatride Önemi, Dr. Tanju Sürmeli (Psikiyatrist), Nobel Tıp Yayınları.

Yazarın Tüm Yazıları