Beş bine yakın çocuğa müzik eğitimi verildi

KARLARIN erimeye başladığı gün Edirnekapı’daki bir okulda toplandık.

Haberin Devamı

Barış İçin Müzik konusunda daha önce de yazdım. Bana göre, bu çocuklarla ilgili her çalışma, yükselişin her aşaması yazılmalı, duyurulmalı böylece bu mucizeye herkesin katkısı olmalı. Hiç kuşkusuz başta devletin. Devlet, çocukların eğitilmesi, sokaklardan kurtulması için çaba göstermek zorundadır. İşte hazır bir çalışma grubu.
Devletin yerinde olsam –bu cümleyi pek sevmem ama– çocukların orkestrasını okullara götürür, çaldırırım, diğer çocukları da müziğe özendiririm.
Yıllar önce Galata’da Gustavo Dudamel yönetiminde Venezuelalı müzisyenlerden oluşanların konserini dinlemiştim.
O mucize, El Sistema çalışmaları sayesinde gerçekleşmişti.
Şimdi Barış İçin Müzik Vakfı da yapılan anlaşmayla El Sistema’nın bir parçası oldu.
İlk gittiğimde, çocukların yaşamını güzelleştiren bu girişime hayran kalmıştım. Önemli yanı mahallenin bu girişime sahip çıkmasıydı. Güzellikleri herkes takdir eder ve herkes yardım eder.
Hiç kuşkusuz Barış İçin Müzik Vakfı’nın bugünkü kimliğine ulaşmasında İKSV’nin (İstanbul Kültür Sanat Vakfı) rolü büyük.
Anımsatalım, dernek 2005 yılında mimar Mehmet Selim Baki tarafından kuruldu, şimdi Yeliz Baki ile birlikte projeyi sürdürüyorlar. Destekçileri bilgilendirirsek sanırım yardımcı olacaklardır. Toplulukta çocuklar ve gençlerden farklı düzeyde üç senfonik orkestranın yanı sıra Barış İçin Bakır Üflemeliler Topluluğu ve Barış İçin Müzik Korosu yer alıyor. Vakfın genel müdürü Derya Kılıçalp, o günkü toplantıda yeni projelerden ve gelmesi beklenen, desteklerden söz etti. Bir öğrencinin kuruma maliyetinin dört yüz altmış lira olduğunu açıkladı.
VERİLECEK konserlerin niteliği, düzeyi konusunda en önemli unsur, orkestranın uluslararası üne sahip BİFO’nun orkestra şefi Sascha Göetzel’in onları eğitmesi, onun yönteminde konser hazırlıklarına başlamaları.
Barış İçin Müzik Orkestrası’nın 2015 yılındaki ilk konserleri 43. İstanbul Müzik Festivali kapsamında, 25 Haziran Perşembe akşamı, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen konseri öncesinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşecek.
Orkestranın yurtdışı gezilerinin hem onların tanınmasını sağlayan yanına dikkat çekerim, hem de müzik konusundaki bilgilerinin ve deneyimlerinin artacağını hatırlatırım... Çalışmaları salt icracılık alanı dışına da taşıyor.
Yeliz Baki’nin söylediği enstrüman onarımı ve yapımı konusu, çocukların aletlerini bu çatı altında onarmalarını sağlayacağı gibi, birçok enstrümanı da kendilerinin yapmasına olanak sağlayacak. Neden olmasın, belki de dışarıya satacaklar. Yer meselesine umarım Milli Eğitim Bakanlığı çare bulur, semte yakın okullarda verilecek çalışma, buluşma yerleri çocukların geniş bir mekânda gelişmelerini mümkün kılacak. Orada vakıflara ait yerlerin de çalışma alanı olarak verilmesini öneririm. Sascha Goetzel’in çocukları çalıştırmayı üstlenmesi, müzikle sevgiyi bir arada görmesi ayrıca önemli. Türkiye’nin müzik alanında yükseleceğini, gelişeceğini düşünüyor. O gün vakıfta yaptığı konuşmada bu duygusunu açıkladı.

***

ONLARA katkıda bulunmak isteyenlere, çalışmaları yeniden görmek isteyenlere bir tavsiyem var. Mutlaka gidin görün, yakından tanıyın, çok etkileneceksiniz. Hatta büyüleneceksiniz!

Yazarın Tüm Yazıları