Avarelik hakkını kullanmak

PAUL LAFARGUE’ın meşhur Tembellik Hakkı kitabını, kimi kitap mağazalarında, ödeme masasının yanında görüyorum çok zamandır.

Haberin Devamı

Elbette bir pazarlama stratejisi olduğu kadar bir başka durumu da ortaya çıkarıyor, demek ki çok satıyor!
Ben de tembellik hakkını zaman zaman kitapçı ve müzik mağazalarında gezerek kullanırım. Bu mağazalarda artık sadece kitap, CD ve DVD’ler satılmıyor.
İnsanı baştan çıkaran, mağazaya girdiğinde aklında olmayıp, çıktığında çantasında olan birçok eşya var.
Detaylı listeye gerek yok, ilk aklımıza gelenleri bile hatırlayacak olursak uzun bir liste çıkıyor karşımıza. Bu mağazalarda genç ve çocuklara yönelik ilgi çekici ürünlerin sayısı dikkat çekici.
Haliyle çocuk kitaplarına ayrılan geniş yer de bu doğrultuda benim de ilgimi çekiyor... Eskiden belli çocuk kitabı yazarları ve yayıncıları vardı. Şimdi ünlü yazarlar çocuklar için kitap yazıyorlar. “Çocuk yazarı” değilse bile pedagoglar danışmanlığında yeni kitaplar hazırlanıyor... Çocuklara küçük yaştan edebiyat lezzeti veriyorlar.
Yakın zamanda gezdiğim kitapçıda Yaşar Kemal, Orhan Pamuk, Zülfü Livaneli’nin çocuklar için yazılmış/hazırlanmış kitaplarını gördüğümde bunlara çocukların ilgi gösterip göstermediğini sordum. Olumlu cevap mutlu etti. Elbette bu kitapları ilk defa görmüyorum ama çocuk kitapları rafında görünce ve kitaplara bakan çocukları gördüğümde sözünü etmek istedim...
Bu mağazalarda bilgisayar oyunları da satılıyor, başka oyuncaklar da... Bilgisayarın, teknolojinin çocukları yazılı kitaptan uzaklaştırdığı iddiası tamamen doğru değil. Ancak ne olursa olsun ailelere önemli bir görev düştüğü de muhakkak.


* * *

Haberin Devamı


MAĞAZADA dolaşırken 2015 ajandalarının raflardaki yerini aldığına tanık oldum... Takvim, ajanda dönemi bitti mi? Akıllı telefonlarına neredeyse göbekten bağlı olanlara inat, cevabım hayır!
Bırakın takvim yayıncılarını, yayınevleri, kurumlar da harıl harıl takvim, ajanda basıyorlar. Bazılarının ön kopyalarını da gördüm, yakında duyarsınız zaten...
Cep ajandaları da bütün kitapçılarda vitrinleri süslemiş. O kadar çeşidi var ki birini mutlaka alırsınız.
Mizah dergilerinin takvimleri, yıllıkları da bir yıl boyunca hem gülmenizi, gülümsemenizi hem de hatırlamanızı ve bu sayede düşünmenizi sağlayacak.
Haftalık dergilerin çeşitli işlevleri olduğunu savunurum. Tempo, bu gerçeği unutmayan haftalık dergilerden, kitap ekiyle, armağan ettiği CD’lerle okuruna klasik müziğin seçkin yapıtlarını sunuyor.
Bu sayıda da Klasik Müzik Dâhilerinden Başyapıtlar adı altında yeni bir kitap ve bir CD armağan etmiş.
Hangi besteciler var: Bach, Beethoven, Mozart, Çaykovski, Scubert, Schumann, Chopin, Brahms, Rossini, Paganini.
Bütün bir ailenin okuduğu bir derginin verdiği bu CD, özellikle evde okuma çağındaki çocuk için çok yararlı bir kaynak...


* * *

Haberin Devamı


KİTAPÇILARI, müzik mağazalarını gezin, bir ajanda alın, kitaplığınızı zenginleştirin.

Yazarın Tüm Yazıları