Antepli kitaplar

Kitap fuarlarının benim için en önemli yanı, gittiğim kentle ilgili kitapları bulmamdır. Birçok kentte oraya ait kitaplar yayımlanıyor, bilimsel değeri yüksek kitaplar çıkarıyorlar ama başka şehirlerde bulmak mümkün olmuyor. TÜYAP Gaziantep Fuarı’ndan aldığım bazı kitapları tanıtacağım bu hafta.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Halil İbrahim Yakar’ın ‘Antepli Divan Şairleri’ kitabı, edebiyatı coğrafyayla birlikte değerlendirmek isteyenler için okunması gereken bir kitap. Yakar’ın saptamalarına, bütün edebiyat tarihçilerinin, eleştirmenlerin katılacağından kuşkum yok: “Bir şehrin türlü özelliklerini ortaya koyan ve şehir monografileri olarak adlandırılan çalışmalar, edebiyat tarihimizde fazla bir yer işgal etmezler. Tam teşekküllü Türk edebiyat tarihinin ortaya konulabilmesi için şehir monografilerinin tamamlanması, mahalli durumda kalmış, edebiyat tarihi kitaplarına girememiş eser ve şairlerin gün ışığına çıkarılması gerekmektedir. Biz bu kitapta, tarihten gelen bir kültürel birikime sahip olan Antep’in yetiştirdiği divan şairlerini ve eserlerini ortaya koymaya çalıştık .”Bölümlemesi şöyle; Meslekler, Tarikata Mensup Olan Şairler, Dini Eser Sahibi Antepli Âlimler, Sözlük Yazan Antepli Şairler. Tezkirelere giren Antepli divan şairi sayısı 26 iken Yakar’ın araştırmaları bu sayının 117 gibi inanılması güç bir rakama çıkması gerektiğini gösteriyor! Bu sayısal fark bile kitabın önemini ortaya koyuyor.

 

Haberin Devamı

ERMENİ KÜLTÜRÜ ÜZERİNE 

 

Mehmet Yılmaz’ın ‘Ermeni Mitolojisi’ kitabını okurken, bizimle yaşayan etnik grupların kültürünü bilmemizin ne kadar gerekli olduğunu, farklı kimliklerin ve geleneklerin bu coğrafyayı nasıl şekillendirdiklerini ortaya koyuyor. ‘Önsöz’de Ermeni mitolojisi üzerine çalışmanın, kaynaklara ulaşmanın zorluklarına değinirken Yılmaz, aslında ülkenin gerçeğini de ortaya koyuyor. Birlikte yaşadığımız Ermeni halkının çeşitli kaynaklardan beslenerek ortaya çıkmış mitolojisi bir halkın bütün kültürel birikimini gösteriyor. Yazarın dediği gibi, bir toplumun bugününü anlamak için kökenlerini incelemek gerekir, o da ancak o toplumun mitolojisinde vardır.

 

BİR ŞEHRİN SESİ  

 

Celâl Şenocak’ın hazırladığı ‘Gaziantep Halk Türküleri’, şehrin sesini kulaklarımıza ulaştırıyor. Türkülere bakarken, birçoğunu dinlediğinizi, farkında olmadan söylediğinizde anlayacaksınız.Şenocak, arşivinde bulunan 8 bin türküden Gaziantep yöresine ait olanları bir araya getirip bu kitabı hazırlamış. Barak türkülerinin yoğunlukta olduğu bu kitapta, Gaziantep, Kürt Dağı, Amik ve Gâvurdağı yörelerine ait, Karacaoğlan, Dadaloğlu, Öksüzoğlu, Kılıçoğlu, Garip gibi yöre özelliklerini taşıyan türkülere de yer veriyor. Türkü sevenin, dinleyenin kitaplığında bulunması gereken bir kitap.Üç  kitap da Gaziantep’i yakından tanımanızı sağlayacak nitelikte, değerli çalışmalar.

Yazarın Tüm Yazıları