Mogan'da yöntem tehlikesi

Mogan’daki kötü gidişi yıllardır gündeme getiriyoruz. Yetki karmaşasının, gölün yokoluşuna neden olduğunu defalarca vurguladık.

Haberin Devamı

Pek çok kamu kurumu ve belediyenin yetki alanındaki gölle ilgili geçtiğimiz günlerde önemli toplantılar dizisi yapıldı, biz de bunu duyurduk.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, genel müdürler ve üst düzey bürokratların katıldığı toplantıyı ‘kurtuluş reçetesi’ olarak gördüğümüzü bu köşeden ifade etmiştim.
Ancak sonrasında yapılan ikinci toplantı ve yol haritasını görünce biraz karamsarlığa düştüm.
Yetkinin Bakanlıklar, bazı genel müdürlükler ve Büyükşehir ile Gölbaşı belediyelerine devredilmiş olması ilk bakışta pozitif gözükse de uygulamada ne kadar fayda getirir bilinmez.
Göldeki temizlik üç yıllık bir takvime bağlandı.
* Gidişat daha mı kötüye gidecek?
* Kurumlar arasında sağlıklı bir koordinasyon sağlanabilecek mi?
* Üç yıla kadar gölün hali ne olacak?
Benzeri soruları çoğaltmak mümkün.
Önümüzde metro örneği var. Büyükşehir Belediyesi’nin bütçe yetersizliği yüzünden bir türlü bitiremediği metro Ulaştırma Bakanlığı’na devredilmişti.
Bakanlık ihaleyi yeniden yapmak için bile bir buçuk yıl harcamıştı.
Zor bela açılan Çayyolu ve Sincan metrolarının ne kadar verimli olduğu tartışılırken, 2015 yılına bir kaç ay kala Keçiören metrosunda inşaat hâlâ devam ediyor.
Sözün özü, Mogan Gölü’nü metro inşaatına benzetmemek lazım. Eğer metro yapımında Ulaştırma Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi koordineli çalışsa ve ihale süreci için zaman kaybedilmese şu an Keçiören metrosu bitmiş, Çayyolu ve Sincan metroları randımanlı çalışıyor olurdu.
Hadi metro için zaman kaybetme lüksümüz var diyelim.
Onca kurum koordine olana kadar göl kaybedilirse bu işin sorumlusu kim olacak?

Haberin Devamı

AKIL DA AYNI VİCDAN DA

3 Aralık 2013’te ilk kez bu köşeden tarihi Cebeci Stadı’nın yerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı planla rezidans ve AVM yapılacağını duyurmuştuk.
O dönem Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi Başkanı olan bugün de odanın Genel Başkanı olan Orhan Sarıaltun, “Cebeci’nin ne dokusu ne alt yapısı böyle bir projeyi kaldırmaz. Trafik alt yapısı uygun değil tamamen ranta yönelik bir proje” diyerek dava açacaklarını açıklamıştı.
Ankara Hürriyet’in manşetinde okuduğunuz gibi bilirkişi de benzer kaygılarla dolu bir rapor hazırladı. Bundan sonra iş mahkemenin. Aklın da vicdanın da aynı yönü gösterdiği Cebeci Stadı’yla ilgili projeden vazgeçilmeli.
Dip dibe evlerin olduğu Cebeci’deki tek nefes alınacak alan olan stadın yerine yeşil alan yapılmalı. Hali hazırda TOKİ de Cebeci Stadı’nı ‘beton kütlesi’ olarak tanımlamışken, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce önayak olmalı ve kentin göbeği yemyeşil bir alan kazanmalı.

Haberin Devamı

KOKOREÇÇİLER NE OLACAK

Önümüzdeki hafta yapılacak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuyla Atatürk Orman Çiftliği’ndeki Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi kapılarını açmış olacak.
Yeni yollarıyla, geniş güvenlik önlemleriyle Beştepe bambaşka bir hâl aldı. Bölgedeki Ankara klasiği kokoreççilerin geleceği ise şimdilik belirsiz.
Kokoreççilerin tamamında bölgeden çıkarılma korkusu hakim. Bir taraftan da eski hareketliliği olmayan esnaf yeni yerleşkenin getireceği yoğunluktan umutlu.

Yazarın Tüm Yazıları