Bakanlıktan açıklama bizden bir öneri var

Eskişehir Yolu üzerinde, ODTÜ’nün hemen karşısındaki tarihi Şap Enstitüsü’nün plan değişikliğini bir süredir işliyoruz.

Haberin Devamı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı plan değişikliğiyle alanın emsali 0.25’ten 2.5’a çıkarıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na devredilen ormanlık alanda ne yapılacağı ise net olarak bilinmiyor.
Lojman yapılma iddialarına önceki gün köşemde yer vermemin ardından Bakanlık’tan şöyle bir açıklama geldi:

DEVREDİLMESİ KARŞILIĞINDA

“Orman Genel Müdürlüğü’ne ait (OGM) eski kampüsün Başbakanlığa devredilmesi karşılığında, Hazineye ait Şap Enstitüsü’nün bulunduğu Çukurambar Mah. 27035 ada, 7 parseldeki 104.249,04 m2 taşınmaz Orman Genel Müdürlüğümüzün mülkiyetine geçmiştir.
Söz konusu yerin, emsalinin 0,25 ten 2,5’a çıkarılması için imar planı çalışması yapılmış olup, 09.02.2015 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’ne sunulmuştur.

KESİN KARAR ÇIKARILMADI

Haberin Devamı

Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne görüş sormuş, Büyükşehir Belediyesi olumlu görüş vermiş ancak Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’nden kesin karar henüz çıkmamıştır.
Söz konusu haberinizde yer alan ormanlık alanlarda kesinlikle herhangi bir yapılaşma olmayacak ve tek bir ağaç dahi kesilmeyecektir. İmara açık Enstitü’nün mevcut bulunduğu alanlarda da planlanmış bina yapım çalışmaları bulunmamaktadır. Ağaçların kesilerek lojman yapılacağı iddiaları kesinlikle gerçek değildir.”

KESMEDEN NASIL YAPILACAK

Bakanlığın açıklamasında ‘tek bir ağaç kesilmeyecek, lojman yapılmayacak’ vurgusu yapılmış olması sevindirici. Ama açıklamada soru işareti yaratan taraflar var. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın içinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na ait binalar ve lojman karşılığında Şap Enstitüsü’nün Bakanlık mülkiyetine geçtiği ifade ediliyor. Bu durum lojman yapılma ihtimalini sıcak tutuyor ve yazımda belirttiğim gibi Bakanlık’ta bir grubun bu yönde çalıştığını doğruluyor. Öte yandan 300 bin metrekarelik inşaatı ‘tek bir ağaç kesmeden’ nasıl yapılacağına dair herhangi bir detay da verilmemesi düşündürücü.

BAKAN EROĞLU’NA ÇAĞRIMDIR

Açıklamada umut veren tek cümle, ‘plan değişikliğiyle ilgili henüz kesin kararın çıkmamış olduğunun’ belirtilmiş olması. Vazgeçmek için halen geç değil.
Bu konuyu bir çağrıyla şimdilik kapatalım. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu vereceği kararla Ankara’ya doğal bir kent parkı kazandırabilir. Şap Enstitüsü müzeye dönüştürülsün, çevresinde de Başkentlinin nefes alacağı bir park yaratılsın.
Böylesi çok daha güzel olmaz mı?

Haberin Devamı

DEPREM BÖLGESİYİZ

Ankara'nın önde gelen emlak müşavirlerinden Salim Taşçı telefonla arayarak Şap Enstitüsü’ndeki plan değişikliğiyle ilgili endişelerini sıraladı:
* Çukurambar’dan Beysukent’e kadar araziler helva topraktan oluşur. O yüzden Şap Enstitüsü’ne verilecek emsal 0.50’yi geçmemelidir. Olmaması lazım ama illa olacaksa da en fazla emsal 1 olmalıdır.
* Yanı başında ODTÜ var. ODTÜ’de inşaat emsali neyse o kadar olmalıdır. Asıl görevi ağaç dikmek olan bir bakanlık böyle bir yere inşaat yapar mı?
* En büyük tehlike şu. Her ne kadar birileri çıkıp Ankara 4. derece deprem bölgesi dese de genel olarak 2 bazı yerler 1. derece deprem bölgesidir
* Ankara’nın deprem riski en yüksek alanları maalesef rant uğruna yüksek katlı yapılara teslim ediliyor.
* Deprem olduğunda da ‘Nasıl olsa ölüler ses vermez’ diyerek rahat davrananlar varsa Allah’ın da bir hesabı olduğunu unutmamalılar.

Yazarın Tüm Yazıları