Kalça kırıklarına dikkat

HAYATIMIZIN bir döneminde hemen hepimiz en az bir örneğini görüyoruz. Adeta salgın bir hastalık kalça kırığı sorunu.

Haberin Devamı

Özellikle yaşlılar için ciddi bir yaralanma ve bazen yaşamı bile tehdit edebiliyor. Çoğunluğu 65 yaş üstü kişilerde görülen ve 80’den sonra riski hızla artan kalça kırığı, kemiklerdeki kırılganlığın artması yani osteoporoza bağlı. Nedenleri çok. Çok fazla ilaç kullanmak, görme sorunları ve denge problemleri başta geliyor. Bir kalça kırığının tedavisi neredeyse her zaman cerrahi girişim veya replasman (protez veya çivileme) gerektirir ve bunu izleyen aylarda fizik tedavi de yapılmalıdır. Kemik yoğunluğunu artırmak için çeşitli yöntemler denemek ve düşmeleri önlemek de kalça kırığının engellenmesinde yardımcıdır.

 

 

RİSK FAKTÖRLERİ

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Kemal Aktuğlu, bir düşmenin sonrasında hareket edememe, kalça veya kasıkta şiddetli ağrı, kalça etrafında sertlik, çürüme ve şişlik gibi belirtileri olan bu rahatsızlığın her yaştan kişide oluşabileceğini kaydetti. Yaş ilerledikçe riskin arttığını, kadınların kemik yoğunluğunun erkeklerden daha çabuk azalması nedeniyle cinsiyetin de etkili olduğunu, fazla çalışan tiroid gibi kronik tıbbi durumların da risk faktörü sayılabileceğini anlatan Aktuğlu, bunun yanı sıra kullanılan bazı ilaçlar, eksik kalsiyum ve D vitamini alımı, fiziksel hareketsizlik ve sigaraalkol kullanımının riski artırdığını söyledi.

 

Haberin Devamı

HAREKET ETTİRMEYİN

Kalça kırığı durumda hemen ambulans çağırılması ve kişinin kendi kendine hareket etmemesi gerektiğini belirten Aktuğlu, teşhisin muayene ve röntgenle konduğunu, çoğu kalça kırığının pelvisten dize uzanan femur isimli kemik boyunca iki yerden birinde meydana geldiğini dile getirdi.

 

 

TEDAVİSİ

Rehabilitasyon ve ilaç tedavisi birlikte uygulanır. Cerrahi olarak da implant, femurun üst ucuna protez uygulanması ve tüm kalça ekleminin replasmanı şeklinde tedavi yöntemleri bulunuyor.

 

Haberin Devamı

ENGELLENEBİLİR Mİ?

· Erken yetişkinlik sırasında sağlıklı hayat tarzı seçimleri kemik kütlesinin yüksek olmasını sağlar ve ileri yıllarda osteoporoz riski azalır. · Aynı önlemler düşme riskini azaltır ve genel sağlığı iyi durumda tutar. · Yürüme gibi egzersizler vücudun kemik yoğunluğunu artırır. Egzersiz aynı zamanda vücudun kuvvetini artırır ve düşme riskini azaltır. Günde en az 30 dakika yapılacak egzersiz çok faydalıdır. · Fazla alkol almak aynı zamanda denge kaybına neden olur. · Hafif halıları kaldırmak, elektrik fişlerini duvara yakın tutmak ve fazlalık eşyalardan kurtulmak düşme riskini azaltacaktır. · Her oda ve koridorun iyi aydınlatılmış olması gerekir. Göz doktoruna sık sık gidip gözleri kontrol ettirmek özellikle diyabet veya bir göz hastalığı durumunda çok önemlidir. · Çoğu ilacın yan etkisi baş dönmesi ve güçsüz hissetmektir. Bu da düşme riskini artırır. İlaçların yan etkileri doktorla konuşulmalıdır.

 

Yazarın Tüm Yazıları