Hayat kurtaran testi yaptınız mı?

Haberin Devamı

ÖZEL Tınaztepe Hastanesi Genetik Tanı Merkezi Sorumlusu Dr. Özlem Tandoğdu, hayat kurtaran BRCA1 (Breast Cancer Susceptibility - Göğüs Kanseri Duyarlılık) gen mutasyon analizini yapmaya çağırdı. Dr. Tandoğdu, örnek olarak, bu analizi yaptıran ABD’li aktris Angelina Jolie’yi verdi. Ünlü aktris Angelina Jolie, 56 yaşındaki annesini meme kanserinden kaybettikten sonra yaptırdığı gen mutasyon analizi yaptırmış ve genetik test sonucu doktorlarının tahminine göre yüzde 87 olasılıkla meme kanseri, yüzde 50 olasılıkla yumurtalık kanseri gelişmesi riskine sahip olduğunu öğrenmişti. Sanatçı koruyucu amaçlı Mastektomi yaptırarak meme kanseri riski yüzde 5’in altına indirmişti. Verdiği bu kararla meme veya yumurtalık kanseri için genetik olarak risk taşıyan kadınlara cesarÖZEL Tınaztepe Hastanesi Genetik Tanı Merkezi Sorumlusu Dr. Özlem Tandoğdu, hayat kurtaran BRCA1 (Breast Cancer Susceptibility - Göğüs Kanseri Duyarlılık) gen mutasyon analizini yapmaya çağırdı. Dr. Tandoğdu, örnek olarak, bu analizi yaptıran ABD’li aktris Angelina Jolie’yi verdi. Ünlü aktris Angelina Jolie, 56 yaşındaki annesini meme kanserinden kaybettikten sonra yaptırdığı gen mutasyon analizi yaptırmış ve genetik test sonucu doktorlarının tahminine göre yüzde 87 olasılıkla meme kanseri, yüzde 50 olasılıkla yumurtalık kanseri gelişmesi riskine sahip olduğunu öğrenmişti. Sanatçı koruyucu amaçlı Mastektomi yaptırarak meme kanseri riski yüzde 5’in altına indirmişti. Verdiği bu kararla meme veya yumurtalık kanseri için genetik olarak risk taşıyan kadınlara cesaret vermiş, tüm dünyada meme kanserine yol açan genetik değişikliklerin saptanmasına yönelik merak ve ilgiyi arttırmıştı.et vermiş, tüm dünyada meme kanserine yol açan genetik değişikliklerin saptanmasına yönelik merak ve ilgiyi arttırmıştı.


GÖĞSÜ ALDIRMAK ÇÖZÜM DEĞİL
Dr. Tandoğdu, “Genetik testler ile BRCA1 veya BRCA2 mutasyonu taşınıp taşınmadığı belirlenebilir. Testin negatif çıkması endişeleri ve cerrahi müdahale gerekliliğini ortadan kaldırırken, testlerin pozitif çıkması kişinin geleceği hakkında karar verebilmesine imkan sağlar. Çift taraflı mastektomide riskli olan tüm dokular alınarak kanser riski azaltılır. Bu işlem, her ne kadar kanserden korunmak için kesin bir garanti olmasa da, BRCA mutasyonu olan kişiler için en iyi seçenektir. Günümüzde cerrahi müdahale ile alınan memenin plastik cerrahi yöntemleri yeniden yapılandırılmasında büyük ilerleme kaydetti.


YAKIN AKRABALARA DİKKAT
Bu testle ilgili önemli bilgiler veren Özel Tınaztepe Hastanesi Genetik Tanı Merkezi Sorumlusu Dr. Özlem Tandoğdu, meme kanserinin kadınlardaki en yaygın kanser türü olduğunu hatırlatarak, “Birinci derece akrabalarında meme kanseri olmayan kadınlarda insidans yüzde 7,8 iken, bir tane birinci derece yakınında meme kanseri varsa insidans yüzde 13,3, iki tane ikinci derece yakınında meme kanseri varsa insidans yüzde 21,1’e çıkmaktadır. BRCA mutasyonu olan bir kadının annesi, kardeşi veya kızında aynı mutasyonu taşıma olasılığı yüzde 50’dir” dedi. Öte yandan baba tarafının da meme kanseri öyküsünün alınması gerektiğine işaret eden Dr. Tandoğdu, birinci derece yakınlarda meme ve yumurtalık kanseri tanısı almış yakınları olan, ailesinde bir erkekte meme kanseri olan ve ailesinde pankreas, kolon ve tiroit kanserleri yaygın olan kişilerin genetik danışmanlık almasının uygun olacağını vurguladı.

Yazarın Tüm Yazıları