Aşırı şişmanlığa dikkat

Haberin Devamı

ŞİŞMANLIĞIN, kalp hastalıkları ve kanser gibi tehlikeli olduğunu vurgulayan Özel Tınaztepe Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Hidayet Çatal, obezitenin bizzat kendisi bu rahatsızlıklara zemin hazırladığını söyledi. Şişmanlığın çok tehlikeli olduğunu belirten Çatal, “Zamanında Atalarımız can boğazdan geçer demiş, ama aynı zamanda her şeyin azı karar çoğu zarar da demiş. Bizler her şeyden önce tabaklarımızdaki yemek miktarlarını yarı yarıya azaltmalıyız. Ne yiyorsak onun yarısını yemeye gayret etmeliyiz. Ayrıca hareket etmemiz şart. Düz yürüyüş yapalım merdivenleri kullanalım, spor yapalım. Ama doktorum, ben bunları yapabilsem size ne gerek vardı diyorsanız; o zaman da Laparaskopik (kapalı) ameliyat yöntemleriyle kilo vermenize yardımcı olabiliriz” diye konuştu.
Kilo vermek için çeşitli yöntemler var diyen Opr. Dr. Hidayet Çatal, neyin, nasıl ve ne şekilde yapıldığı, ne kadar fayda sağlayacağı hakkında şu bilgileri verdi:
1- Endoskopik gastrik balon (ağızdan girilerek mideye balon yerleştirme)
Bu yöntemle verilen kilo miktarı azdır ve 6 ayda balonu çıkartmak gerekir.
2- Laparaskopik gastrik band (mide kelepçesi)
Fazla kiloların %80’i verilebilir, ancak bandın yerinden oynaması veya mide içine kaçması söz konusu olabilir.
3- Laparaskopik sleeve gastrektomi (tup mide, mide küçültme)
Fazla kiloların %80-90’ı verir. Bu yöntemde mideden salgılanan gastrin hormonunun (açlık hissettiren hormon) salgısı azaltılır ve mide hacim olarak küçültülür.
4- Lapraskopik gastrik by-pass (mide küçültme ve emilimi bozma)
Kilo verdirmede altın standarttır. Hem mide hacim olarak küçülür hem de emilim bozulur. Fazla kiloların yüzde 85-90’i verilir.

Haberin Devamı

‘Dev Guatr’ından EKOL’de kurtuldu

TEKSTİL ithalat ve ihracatıyla uğraşan 46 yaşındaki Deniz Akın 13 yıl önce guatr hastalığına yakalandı. Akın’ın guatrı gün geçtikçe büyüdü, tıptaki adı “Dev Guatr” rahatsızlığına dönüştü. Sık sık iş gezileri için yurt dışına çıktığını belirten Akın, “Başta Almanya, Amerika olmak üzere gittiğim Avrupa ülkelerinde muayene oldum. Hastalığımın çaresinin ameliyat olduğunu ancak bunun riskli olduğunu söylediklerinde çekindim. Son olarak Ekol Kulak Burun Boğaz Hastanesi hekimlerinden Doç. Dr. Çağlar Çallı’ya muayene oldum ve ameliyat olmaya karar verdim. Şu anda gayet sağlıklıyım. Boynundaki şiş görüntü de gitti” dedi.
Gülerek taburcu ediyoruz
Ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Çallı “Hastalık yavaş yavaş büyümüş ve dışarıdan bakıldığında görülür hale gelmiş. Hastamıza yurt dışındaki meslektaşlarımız bu ameliyatın riskli olduğunu söylemiş. Guatrın büyük damarların üzerine gelip oturduğunu gördük, ancak her şeye rağmen bu operasyonu başarıyla gerçekleştirebileceğimizi anlattık. Kendisini bu hastalıktan kurtardık. Hastamızın tedavisi takip edilmektedir. Bize gülerek geldi, şimdide gülerek taburcu ettik” diye konuştu.

Yazarın Tüm Yazıları