Antibiyotikleri akılcı kullanın

SON zamanların güncel tartışma konularından biri de antibiyotikler. Uzmanlar, bilinçsiz, yaygın ve uygunsuz antibiyotik kullanımı sonucu etkilerinin azaldığını dile getiriyor. Kent Hastanesi Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Kadir Biberoğlu’na konuyla ilgili görüşlerini sordum.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Biberoğlu’nun anlatımına göre insan ömrü 29 yıl artmış. Sterilizasyon, erişkin aşılaması ve antibiyotiklerin bunda son derece önemli bir payı var, çünkü enfeksiyon tedavisinde kullanılan en önemli silah antibiyotik. Antibiyotikler yoğun emek ve ciddi masraf ile elde edinilen bir tedavi edici silah olarak düşünülmeli.

Antibiyotikleri akılcı kullanın

Antibiyotiklerin en sık kullanılan ilaçlar listesinde lider konumda olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Biberoğlu, hastane ilaç giderlerinin yüzde 30-50’sinin antibiyotikler olduğunu belirtiyor. Biberoğlu, bilinçsiz kullanımda etkisinin azalmasına dair şunları aktarıyor:

 

Haberin Devamı

NEDENLER ARAŞTIRILMALI

“Bakteriler, kendisini yok edecek olan antibiyotiklere karşı; genetik değişiklikler ve ürettikleri çeşitli enzimler yolu ile etkilerinden korunabilmekte, dirençlerini diğer bakterilere aktarabilmektedirler. Antibiyotik kullanımının en sık gerekçesi hastada yüksek ateş olmasıdır. Ancak bu durum tek başına antibiyotik tedavisi için gerekçe olmamalıdır. Ateş enfeksiyon dışı birçok nedenle de oluşabilmektedir bu nedenle öncelikle altta yatan neden araştırılmalıdır. Enfeksiyon dışı ateş nedenleri olarak, bağ dokusu hastalıkları, çeşitli kanser türleri, ilaç reaksiyonları başta olmak üzere pulmoner emboli dahil bir çok neden sorumlu olabilmektedir. Bu amaçla hastanın detaylı öyküsü, fizik muayenesi ve oluşturulan ön tanılar doğrultusunda yapılacak laboratuvar verilerinin sentezlenmesi önemlidir. Hastanın ateşinin dışında ek bulgu ve ipucunun olmadığı, ateşin 3 haftadan uzun sürdüğü klinik tablo ‘nedeni bilinmeyen ateş’ olarak tanımlanır ve antibiyotik başlanmadan, enfeksiyon ve enfeksiyon dışı nedenlerin irdelenmesi gerektiği mesajını verir. Antibiyotik başlanmadan, klinik verilere göre kan kültürleri ve odağa yönelik sistem kültürleri ve gerekirse radyolojik değerlendirme yapılmalıdır.”
Prof. Dr. Biberoğlu’na göre, antibiyotik tedavisinin uygun kullanımı konusundan ödün verilmemeli. Bu konuda sürekli eğitim ve yasal önlemler gerekli.

Yazarın Tüm Yazıları