14 maddede beyin sağlığı

BEYİN Farkındalığı Haftası, tüm dünyada 14-20 Mart tarihleri arasında kutlandı.

Haberin Devamı

Haftanın amacı beyin yapısını ve fonksiyonlarını anlatmak, beyin araştırmalarını tanıtmak ve toplumdan destek sağlamak, beyin hastalıkları hakkındaki ön yargıları ve yanlış bilgileri ortadan kaldırmak.

14 maddede beyin sağlığı

 Bu amaçla tüm dünya ile birlikte Türkiye Beyin Araştırmaları ve Sinirbilimleri Derneği de (TÜBAS) başta İzmir, İstanbul, Denizli olmak üzere yaygın etkinlikler düzenledi. TÜBAS’ın Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Gülgün Şengül, tıp bilimindeki gelişmelere bağlı olarak yaşam süresinin uzamasıyla birlikte tüm dünyada yaşlanmaya bağlı hastalıkların da arttığını belirterek, “Özellikle Alzheimer ve benzeri demans (bunama) eskiye oranla daha sık görülmektedir. 85 yaş üstü kişilerin yüzde 20-50’sinde bunama ile ilgili bulgulara rastlanabilmektedir” diyerek, bu tür hastalıklara yakalanmamak için 14 önemli madde olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı


BUNLARA DİKKAT EDİN

 

* Sağlıklı beslenin: Bol sebze, meyve, balık, tam tahıllı gıdalar tüketin. Yemeklerinizde zeytinyağını tercih edin.

 

* Ceviz, badem, fındık beyin için faydalıdır. Omega 3 desteği de faydalıdır.

 

* Yemeklerinizde zeytinyağını tercih edin.

 

* Aşırı şekerden, tuzdan, yapay tatlandırıcılardan kaçının.

 

* Kilonuzun, tansiyonunuzun, kan şeker ve kolesterol değerlerinizin normal düzeylerde olmasına dikkat edin.

 

* Düzenli sağlık kontrolü yaptırın.

 

* Özellikle diyabet (şeker) hastalığı olanların ilaçlarını düzenli kullanması ve kan şekerinin kontrol altında olması beyin sağlığı için çok önemlidir.

 

* Düzenli fiziksel egzersiz yapın, bol bol yürüyün.

 

Haberin Devamı

* Sigara içmeyin, aşırı alkol tüketmeyin.

 

* İyi uyuyun. Uykusuzluk, uyku apnesi gibi durumlar beyin sağlığını olumsuz yönde etkiler.

 

* Anksiyete (kaygı) bozukluğu, panik atak, depresyon gibi hastalıklarınız varsa tedavi alın.

 

* Stresi azaltmanın yollarını ayarlayın. Uzun süreli streste salgılanan kortizon hormonunun beyin hücrelerine zararı kanıtlanmıştır

 

* Zihinsel olarak aktif kalın, beyninizi çalıştırın. Yeni bir yabancı dil öğrenin. Müzik aleti çalmayı öğrenin. Bulmaca çözün. Zihninizi çalıştıracak kitaplar okuyun. Stratejik düşünmeyi gerektiren briç gibi oyunlar oynayın.

 

* Sosyal olarak aktif olun. Klüplere, dernek aktivitelerine katılın. Sevdiklerinizle keyifli vakit geçirerek stresinizi azaltın.

Haberin Devamı

14 maddede beyin sağlığı

 

Şeker ameliyatı

ŞEKER hastalığı vücudumuzun birçok organını olumsuz yönde etkilemekte, kalp damar, göz ve böbrek hastalıklarına yol açmaktadır. Tip 2 diyabet hastaları genelde tedavi için ya hap içmekte ya da insülin kullanmaktadırlar. Tınaztepe Hastanesi Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Hidayet Çatal, şeker hastalarının (Tip 2 Diyabet) artık laparoskopik (kapalı) yapılan metabolik cerrahi yöntemi ile tedavi edilebildiğini söyledi. Dr. Çatal, “Cerrahi yöntemler hastaların kilo ve metabolik durumlarına göre çeşitlilik arz etmekle birlikte, en çok uygulananlar ilealinterpozisyon (ince bağırsakların yer değiştirmesi) ve transit bipartisyon (onikiparmak ve ince bağırsaktan emilimin olduğu ameliyat) yöntemleridir. Normal kilodaki şeker hastalarında yaptığımız ilealinterpozisyon ameliyatı çok etkili ve başarılı bir yöntemdir” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları