Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Türkiye’nin Engelsiz Kapısı: TBMM

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yılın sonlarında Türkiye Büyük Millet Meclisi Protokol Başkan Yardımcısı Yeşim Uslu bana “Engelsiz Meclis” anlayışı çerçevesinde hayata geçirilen uygulamalarla ilgili bilgi ilettiğinde, TBMM’ni ziyaret etmeye karar verdim. Ancak geçirdiğim rahatsızlık bu ziyareti bir süre ertelemek durumunda bıraktı beni. Sonunda, geçen hafta Ankara’ya gidebildim ve TBMM’ni ziyaret ettim.

Meclis’te, Yeşim Hanım ve beraberindekiler kapıda karşıladılar beni. TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu ve TBMM Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanı Ali Özer beni makamlarında kabul ettiler. Engelsiz Meclis uygulamaları kapsamında;

- TBMM İnternet Sitesi’nde görme engelli yurttaşlar için özel bir bölümün hizmete sunulmuş,

Haberin Devamı

- TBMM yerleşke ve binalarının engellilerin kolay erişimi için yeniden düzenlenmiş,

- Engelli, yaşlı ve hasta ziyaretçilere yönelik özel banko hizmeti uygulamasına başlanmış,

- Tüm personele engellilerle doğru iletişim konusunda eğitim verilmiş,

- Engellilerle Doğru ve Kolay İletişim Broşürü hazırlanmış,

- Halkla İlişkiler personeline İşaret Dili eğitimi verilmiş,

- Engelli ziyaretçilere refakatçi personel ve araç desteği sağlanmakta

olduğunu büyük bir memnuniyetle öğrendim. Ayrıca, TBMM Tanıtım Kitapçığı, TBMM Yerleşkesi El Haritası, Milletvekili Albümü, Ziyaretçi Yaka Kartları ve Bahçe Lokantası Menüsü’nün Braille alfabesiyle de basılmış olduğunu gördüm.

TBMM İnternet Sitesi’nin yenilenmesiyle birlikte görme engellilere yönelik özel bir bölüm de hizmete sunulmuş. İnternet sitesi, görme engellilerin ekran okuma programları ile uyumlu hale getirilmiş. Ayrıca siteye; I.Meşrutiyet Dönemi’nden başlayarak Meclis’in tarihçesi, görev ve yetkileri, seçim sistemi, yasama ve denetim içerikleri, dış ilişkiler ve yayınlar ana başlıkları altında zengin içerikli ses kayıtları eklenmiş.

Haberin Devamı

TBMM yerleşkesinin ve binalarının engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi amacıyla birçok düzenleme gerçekleştirilmiş. Ana binada ziyaretçilerin yerleşke içi yaya yollarından girdiği kapıya engelli asansörü ve engelli rampaları tesis edilmiş. Yerleşke içerisinde refakatsiz dolaşmayı tercih eden görme engelli ziyaretçiler için Braille baskılı el haritaları hazırlanmış.

TBMM Ziyaretçi Kabul Salonu’nda Özel Hizmet Bankosu oluşturulmuş. Bankonun amacı; engelli, yaşlı, hamile, hasta, yeterli derecede okuma yazma bilmeyen kişiler gibi özel desteğe gereksinim duyacak ziyaretçilere yardımcı olmak. Bu bankoda, ayrıca, şehit yakınlarına ve gazilere de özel hizmet veriliyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin Engelsiz Kapısı: TBMM

Özel Hizmet Bankosu evrensel tasarım ilkesi göz önünde bulundurularak tasarlanmış. Bankoya yerleştirilmiş olan özel bir sistemle (indüksiyon döngü sistemi) işitme cihazı kullanmakta olan ziyaretçilerin bankodaki görevliyle, arka plandaki seslerden arınmış bir şekilde, daha net iletişim kurmaları sağlanıyor. Braille Alfabesi ile basılan yaka kartları da görme engelli ziyaretçilere bu bankodan sunuluyor.

TBMM üyelerine, personele ve ziyaretçilere dağıtılmak üzere kamuda ilk kez engellilerle doğru iletişim yöntemlerini anlatan bir broşür çalışması yapılmış. Broşürde; görme engelli, işitme engelli, fiziksel engelli, konuşma engelli ve öğrenme-algılama güçlüğü çeken kişilerle doğru iletişim kurulmasını sağlamaya yönelik bilgiler yer alıyor.

Haberin Devamı

İşitme ve konuşma engellilerin cep ve ev telefonlarının mesajlaşma özelliğini kullanarak TBMM hizmetlerine erişebilmelerini sağlamak ve taleplerine cevap verebilmek amacıyla bir telefon hattı kullanıma açılmış. İşitme ve konuşma engelliler tarafından “420 75 00” numaralı bu hatta gönderilen SMS’ler görevlilerce değerlendirilerek cevaplanıyor.

TBMM Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı’nca Meclis’i ziyaret eden görme engellilere sunulmak üzere bir TBMM Tanıtım Kitapçığı hazırlanmış. Söz konusu kitapçık, görme engellilere hitap edebilmesi için kabartma harflerle (Braille Alfabesi), az gören ya da okuma güçlüğü olan kişilere hitap edebilmesi için de büyük punto ile basılmış. Kitapçıkta; Meclis’in tarihçesi, yapısı ve işleyişi hakkında özet bilgiler yer alıyor.

Haberin Devamı

TBMM’ni gezerken Milletvekili Sayın Veli Ağbaba’nın danışmanı Ali İlhan ile tanıştım. Kendisi görme engelli. Anladığım kadarı ile, Engelsiz Meclis konusundaki çalışmalara oldukça büyük katkı vermiş. “TBMM Türkiye’nin engelsiz kapısıdır.” dedi bana. Yani, bu yazının başlığının patenti Sayın Ali İlhan’a ait.

TBMM’nde tanıdığım herkesin, özellikle de Genel Sekreter Sayın İrfan Neziroğlu ve Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanı Sayın Ali Özer’in, engellilik ve engellilerle ilgili konularda son derece duyarlı olduklarını görmek hem çok etkiledi hem de çok mutlu etti beni. Umarım, tüm kamu kurum ve kuruluşları TBMM’ni örnek alırlar.

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Yazarın Tüm Yazıları