Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Gaziantep’te geçirdiğim dört güzel günü hiç unutmayacağım…

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Gaziantep engellilere en çok kolaylık sağlayan şehir olmayı hedefliyor. Bu yolda hızlı adımlarla ilerlediğine bizzat şahit oldum.

Şehrin kaldırımlarının ve rampalarının çok muntazam olduğunu gördüm. Ana caddelerdeki kaldırımların birçoğunda duyumsanabilir yüzey uygulamasının bulunduğunu gördüm. Yeni yapılan ana kavşaklardaki üst geçitlerde merdivenlerin yanı sıra rampalı çıkışlar olduğunu gördüm. Trafik ışıklarının bir kısmında sesli uyarı sistemi olduğunu gördüm. Şehirde engellilerin araçlarına ayrılmış park yerlerinin sık olduğunu gördüm. Minibüslerin ve otobüslerin pek çoğunun engellilerin binmesine uygun olduğunu gördüm. Tramvay vagonlarının ve duraklarının erişilebilir olduğunu, tramvay yolunun yeşil halı saha çimi ile kaplı olduğunu gördüm. Ve hepsinden önemlisi, bütün bunların mümkün olmasına ve devamının sağlanmasına gönül veren ekibi gördüm…

Haberin Devamı

Türkiye’de bir belediye bünyesinde kurulan ilk Engelliler Daire Başkanlığı’nın başında kendisi de engelli olan Yusuf Çelebi bulunuyor. Görme engelli olan Yusuf Çelebi daha önce Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanlığı yapmış gayet deneyimli bir isim. Ziyaretimiz boyunca Yusuf Bey bize evsahipliği yaptı ve tıpkı Gaziantep’i güzelleştirdiği gibi bizim Gaziantep günlerimizi de güzelleştirdi. Kendisi başarılı olduğu kadar candan ve espritüel bir insan. Beni “Düşkünler Evi”ne davet ettiği zaman, bu daveti kendisini kırmamak için kabul ettim. Ancak oraya gittiğimde cennet gibi bir bahçe ve yürekleri parlayan engellilerle karşılaştım. Orada gördüğüm tablo beni o kadar mutlu etti ki bir ara gözyaşlarımı tutamadım.


DÜŞKÜNLER EVİ / Foto Galeri


Engelliler Daire Başkanlığı’nın personeli de engellilerden oluşuyor. Bunun amacı engellilerin karşılaşabilecekleri sorunları en yakından anlayabilecek kişilerden faydalanarak doğru çözümleri üretebilmek. Biz, Yusuf Bey’in yardımcılarından, Hasan Bey ile tanışma fırsatı bulduk. Bedensel engelli olan bu pırıl pırıl genç arkadaşımız engellerin kaldırılmasında engellilere de çok iş düştüğünü, engellilerin kenara çekilip seyretmekle yetinmemesi gerektiğini savunduğu için sokmuş elini taşın altına.

Gaziantep engelliler için sağladığı kolaylıkların yanısıra kültürel varlıkları ile de öne çıkan bir şehir. Biz de kısıtlı zamanımızda “Kültür Yolu” üzerindeki tarihi yerleri görmeye çalıştık. Gaziantep Belediyesi’nin ödüllü projelerinden “Kültür Yolu” projesi kapsamında kent merkezinde yer alan 18 han, 9 cami, 4 hamam, Mevlevihane ve daha birçok taşınmaz kültür varlığı restore edilmiş. Çevresindeki yollar ve kaldırımlar da düzenlenmiş. Beş kilometrelik yol üzerinde restore edilen yerler arasında Gaziantep Kalesi, Naip Hamamı, Bayazhan, Budeyri Hanı, Şirehan, Bakırcılar Çarşısı, Kurtuluş Camii ve Bey Mahallesi’ndeki tarihi Antep evleri de var.


GAZİANTEP KÜLTÜR VARLIKLARI / Foto Galeri


Sevgili Yusuf Çelebi bu kültürel varlıkları daha yakından tanıyabilmemiz için Belediye’nin Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Hülya Yıldız’ın desteği ile bir de uzman kattı yanımıza. Gittiğimiz heryerde Kültür’den Musa olarak tanınan, oğlum yaşındaki uzman arkadaşımız gördüğümüz herşeyden daha çok keyif almamızı sağladı. İstanbul’da Kapalıçarşı’ya gidemeyen ben, Musa ile birlikte Gaziantep’te Bakırcılar Çarşısı’na gidebildim. İmam Çağdaş’ta kebap yedim, Tahmis kahvesinde menengiç kahvesi içtim. Emeviler’den kalma tarihi Ömeriye Camiini ziyaret ettim. Bey Mahallesi’ndeki tarihi evlerin arasında dolaştım, Atatürk’ün Gaziantep’e geldiğinde kaldığı evde çayımı içtim. Atatürk Anı Müzesi’nde Gaziantep’in İstiklal Madalyası’nı yakından gördüm.

Gaziantep’te geçirdiğim dört güzel günü hiç unutmayacağım…

Haberin Devamı

Buralarda tek basamaklık yerleri atlamak için yardım aldığım oldu, ama Gaziantep gençleri hep arkamdaydı. Bir dahaki sefere buralarda seyyar rampalar olacağına dair söz de aldım. Hiç yardıma gerek olmadan gidebildiğim yerlerden biri tarihi Bayazhan’dı. Yirminci yüzyıl başlarında tütün deposu olarak kullanılan Bayazhan bugün Kent Müzesi ve turistik tesis olarak hizmet veriyor. Kent Müzesi üst katta olduğu için çıkmam mümkün olmasa da, avludaki küçük dükkanları rahatlıkla dolaştım ve restoranda harika bir yemek yedim. Bayazhan’ın girişindeki basamaklar sizi korkutmasın, seyyar rampayı hemen koyuyorlar.

Bu yerlerin hepsi birbirinden etkileyici. Ama beni en çok etkileyen şey Kültür Yolu üzerindeki bütün mekânların birbirine uyumu oldu. Yapıların kepenkleri, varsa tabelâları, yollardaki aydınlatma hep bir örnek. Sadece bir örnek değil, yapıldıkları zamanın ruhuna ve malzeme geleneğine uygun. Aslında epey özendim, meselâ neden Beyoğlu da bu şekilde olmasın? Bütün bunların kimin fikri olduğunu sorduğumda hep aynı ismi duydum yanıt olarak: Asım Güzelbey, yani Gaziantep’in 2004-2014 arasında belediye başkanlığını üstlenen kişi. Şehirde büyük küçük herkes ona hayran; Dr. Asım Güzelbey’in yaptıklarını görünce ben de gıyabında hayran oldum kendisine.
Gaziantep’in şimdiki belediye başkanı Fatma Şahin’in işi başkanlık koltuğuna bu kadar başarılı ve bu denli sevilen birinin ardından oturduğu için oldukça zor. Ancak kendisinin XXII. ve XXIII. dönemlerde Gaziantep milletvekili olarak şehre katkılarını unutmamak gerek. Fatma Şahin, aynı zamanda, Gaziantep ve bölgenin üst üste 2 dönem milletvekilliği yapan ilk kadın milletvekili. XXII. Dönem’de Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyeliği görevinde bulundu. TBMM Töre ve Namus Cinayetleri ile Çocuklara Karşı Şiddeti Araştırma Komisyon Başkanlığı görevini yürüttü. 2011 Genel seçimlerinden sonra kurucu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak görevlendirildi. Bu görevi 25 Aralık 2013 'e kadar sürdürdü. 30 Mart 2014 seçimlerinde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı döneminde engelliler için devrim niteliğinde yasalar çıkartan Sayın Şahin, yerelde de engelliler konusunda devrim niteliğinde projelere imza atmaya çoktan başlamış. Ben, kendisinin Belediye Başkanı olarak da en az Bakanlığı dönemindeki kadar başarılı olacağına yürekten inanıyorum.

Gaziantep’te geçirdiğim dört güzel günü hiç unutmayacağım…

Bizi makamında kabul eden Sayın Fatma Şahin’e, Gaziantep’i daha çok sevmemize neden olan sevgili Yusuf Çelebi’ye, rehberimiz Musa’yı bizim için görevlendiren Sayın Hülya Yıldız’a, dört gün boyunca bizimle ailesiymişiz gibi saygı ve sevgiyle ilgilenen Musa Yılmaz’a, gece gündüz demeden ulaşımımızı ve ilk defa geldiğimiz bir yerde güvende hissetmemizi sağlayan Mesut’a yürekten teşekkür ediyorum. Gaziantep’te geçirdiğim dört güzel günü hiç unutmayacağım…

Haberin Devamı

Engellerimiz hissettirmeyecek engelsiz günler dileği ile…

Yazarın Tüm Yazıları