Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Engelliler Destek Programı

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Engelliler Destek Programı (EDES), Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki yerel dinamikleri harekete geçirerek, toplumsal bütünleşmenin sağlanmasına ve engelliliğin önlenmesine katkıda bulunmayı amaçlayan bir destek programı.

EDES’in en önemli amacı Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde engellilik ve engelliliğin önlenmesi konusunda toplumsal farkındalık yaratma sürecine destek olmak. Bu çerçevede, valiliklerin koordinasyonunda yerel düzeyde hazırlanacak ve uygulanacak olan EDES projeleriyle;
- Toplumun engellilik ve engelliler konusundaki bilinç düzeyinin ve duyarlılığının arttırılmasını,
- Engellilerin başkalarının yardımına ihtiyaç duymaksızın sosyal yaşama bağımsız biçimde katılımını sağlamaya ve kolaylaştırmaya yönelik bağımsız yaşam eğitimlerinin verilmesini,
- Evde engelli bireyin bakımını üstlenen kişilerin nitelikli bakım konusunda eğitilmesini,
- Engellilik nedenlerinin tespit edilmesini,
- Koruyucu ve önleyici hizmetlerin geliştirilmesini,
- Engellilik oranının azaltılmasını,
- Engelliliğin etkilerinin en aza indirilmesini amaçlayan faaliyetlerin desteklenmesi öngörülmekte.

Haberin Devamı

Engelliliğin nedenleri ve önlenmesine yönelik projeler;
- Koruyucu ve önleyici hizmetlerin niteliğinin yükseltilmesini ve yaygınlığının artırılmasını,
- Engelli bireylerde ortaya çıkabilecek ikincil, üçüncül engelin önlenmesini,
- Engelliliğin nedenleri ve önlenmesi konusunda farkındalığın, bilgi ve bilinç düzeyinin artırılmasını,
- Hamilelik sırasında yaşanan sorunlar, genetik nedenler, akraba evlilikleri, yetersiz ve kötü beslenme, ilaç kullanımı, zehirlenme, madde bağımlılığı, hastalıklar, kazalar, çevresel faktörler gibi engellilik nedenlerinin tespit edilmesini, ortadan kaldırılmasını veya etkilerinin azaltılmasını amaçlayan (araştırma, bilgilendirme, bilinçlendirme, eğitim, toplum taraması, danışmanlık ve rehberlik, program veya model geliştirme ve uygulamaları gibi) projeler.

Engelliler Destek Programı’nın ilk uygulaması 2011 yılında gerçekleştirildi. EDES Programı 2011 ve 2012 yıllarında engelli oranının yüksek olduğu Orta ve Doğu Karadeniz
Bölgesi’ndeki 11 ilde (Amasya, Artvin, Bayburt, Çorum, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun, Tokat ve Trabzon); 2013 yılında ise, proje genişletilerek tüm Karadeniz Bölgesindeki illerde uygulandı. EDES 2014 Programı ise; Amasya, Artvin, Bartın, Bayburt, Bolu, Çankırı, Çorum, Düzce, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon ve Zonguldak illerinde uygulanacak.

Haberin Devamı

2014 Yılı Engelliler Destek Programı Projeleri Teklif Çağrısı başladı. EDES kapsamında kamu kurum ve kuruluşları, il özel idareleri, belediyeler, meslek odaları ve üniversiteler Proje Teklif Formu ile proje başvurusu yapabilecekler. Son başvuru tarihi 1 Eylül 2014.

Engelliler Destek Programı ile, özetle; engellilik alanında sorunun kaynağında çözülmesi için fırsat oluşturulması, sorunu yaşayanların kendi projelerini üretmeleri, bölgedeki kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve dolayısıyla farklı toplum kesimlerinin bölgesel ve ulusal düzeydeki bütünleşmesi, engelli bireylerin ve ailelerinin görünür kılınmasına katkıda bulunulması amaçlanmakta.

Haberin Devamı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen bu program, umarım, yakın bir gelecekte tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde genişletilerek uygulanabilir.

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları