Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“EEEH Dergi” 1 yaşında…

Haberin Devamı

Merhabalar sevgili okurlar.

Bugün sizlere “Engelsiz Erişim Derneği” ve 1 yaşını dolduran yayınları “EEEH Dergi”den söz etmek istiyorum.

Engelsiz Erişim Derneği, körlüğün; “kişinin görme yetisinin bir kısmını ya da tamamını kullanamamasından doğan erişilebilirlik ihtiyaçlarına sosyal ve fiziksel alanlardaki yargı ve düzenlemelerin cevap verememesi nedeniyle ortaya çıkmış bir engellilik ve engellenmişlik hali” olduğunu söylüyor. Bu tanımdan da anlaşılacağı gibi, “Körlüğü bir engel yapan şeyin kişinin görme organındaki eksiklik değil, toplumdaki düzenlemelerden kaynaklanan bariyerler olduğunu” düşünüyor. Bu nedenle de, “Körlüğün aslında toplumdaki yargılar ve düzenlemeler nedeniyle bir engellenmişlik olduğuna” inanıyor. İşte bu yüzden, “Engelsiz Erişim Grubu” olarak gerek toplumu gerekse görmeyenleri bilinçlendirerek bu engellenmişlik halini ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Yani, derneğin inancı; “insanların kafalarındaki ön yargıların değişmesi ve insanlar için yapılan tüm çalışma ve uygulamalarda herkesin ihtiyaçlarının doğru şekilde dikkate alınması halinde, Körlüğün bir engel olmaktan çıkacağı ve bir görmeyenin de toplumun diğer fertleriyle her konuda eşit bir biçimde yaşamını sürdürebileceği” yönünde.

Haberin Devamı

Engelsiz Erişim Derneği ne ayrı parklar, ne ayrı okullar ne de ayrı köyler istemekte görmeyenler için. Onların istediği toplumda var olan düzenlemelerin görmeyenlerin erişimine ve kullanımına uygun hale getirilmesi. Görmeyenleri ve diğer engelli grupları toplumdan soyutlayıcı tüm düzenlemelerin aslında ayrımcılıktan başka bir şey olmadığına inandıkları için böyle düzenlemeleri şiddetle kınıyorlar.

Engelsiz Erişim Derneği gerçek misyonunu, “Görmeyenlerin toplumla engellenmişliğinden kurtulmuş bir biçimde kaynaşması amacıyla, toplumu ve körleri bilinçlendirici ve fırsat eşitliğini arttıran bilimsel temelli araştırmalar yapmak, yapılmasını desteklemek, projeler hazırlamak ve bu projelerin uygulanmasını sonuna kadar takip etmek” şeklinde özetliyor.

Haberin Devamı

Bir yıl önce, Engelsiz Erişim Derneği çatısı altında gönüllü çalışan engelli aktivistler elektronik bir dergi çıkarmaya başladılar. Hayatta “EEEH!” demiş, daha fazla böyle şeyler söylememek ya da en azından daha az söylemek için mücadele eden bu insanların amacı; bu dergide onlarla birlikte “EEEH!” diyecek ve “Eşit, Erişilebilir, Engelsiz Hayat” mücadelesi verecek kişilerle buluşmaktı.

Deniz Aydemir Döke ve Elif Emir Öksüz editörlüğünde çıkan EEEH Dergi her ayın 15’ini takip eden ilk Pazartesi günü buluşuyor okurlarıyla. Gündemi, teknolojiyi ve bilimsel gelişmeleri yakından takip eden bu güzel dergi, Şubat sayısı ile 1 yaşını geride bırakmış oldu. Dergi bu bir yıl boyunca, her ay aksamadan çıkmanın ötesinde, çeşitli başarılara imza attı.

Haberin Devamı


Türkiye Futbol Federasyonu etik kurul cezaları arasında bulunan “engellilerle vakit geçirmek” cezası derginin başlattığı kampanya sonrası kaldırıldı. Dergide yayımlanan bir yazıdan sonra, İstanbul’da kullanılan “BiTaksi” İOS ve Android uygulaması geliştiricileri yazara ulaşarak, uygulamanın daha da erişilebilir hale getirilmesi için danışmanlık aldı. Şu anda söz konusu uygulama erişilebilir bir biçimde güncellenmiş bulunuyor.

EEEH Dergi’nin yarattığı etki sadece yurt içiyle sınırlı kalmadı. Yine dergide yazılan bir yazı sonrası başka bir İOS uygulaması olan KNFB Reader (KNFB Reader, iPhone'da çalışan ve basılı metinleri sözlü olarak okuyan uygulamadır. Bu uygulama sayesinde kamerayla basılı malzemelerin resmini çekebilir, bu resimleri kolayca metne dönüştürebilir ve yüksek kalitede TTS metin okuma özelliğinden yararlanarak sesli olarak okutabilirsiniz. Tanınan metinler, bağlanan bir Braille ekran yardımıyla da okunabilir.) hakkında yazara ulaşıldı. Google Translate aracılığıyla yazıyı okuyan Belçikalı uygulama geliştiricileri, Türkiyeli kullanıcıların görüşlerini almak üzere dergiden bilgi talep etti.

Haberin Devamı

Dergideki bazı yazıların okunma sayıları binleri aştı, bazı yazılar da kaynak gösterilerek ulusal yayın yapan başka platformlarda da yayımlandı. Ayrıca, teknolojiden sosyal yaşama, toplumsal cinsiyetten ayrımcılığa kadar pek çok konu Dergi’de engellilik bağlamında ele alındı.

Başta editörleri olmak üzere, EEEH Dergi’ye emek veren herkesi kutluyor, “Daha nice başarılara!” diyorum.

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Yazarın Tüm Yazıları