Filizler büyüyor

Karşıyaka’da her apartmanın bir öğrencisi olacak ve o öğrencilere 10 ay boyunca burs verilecek.

Haberin Devamı

Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ve ‘Karşıyaka’nın Filizleri’yle buluştum. Projeye de genç başkana da hayran oldum

‘Karşıyaka’nın Filizleri’ projesi nasıl hayata geçti?

- Bir gün çarşıda yürüyorum bir kızımız çıktı karşıma. “Başkanım sizi ziyaret etmek istiyorum” dedi. “Gel burada konuşalım” dedim. Etraf çok kalabalık olduğu için çekindi ve yalnız konuşmak istediğini söyledi. Balıkesir Üniversitesi’ni kazanmış. Ancak anne yatalak, baba inşaat işçisi, durumları kötü... Burs ve yurt imkânı istedi. Ama belediyelerin de elinden bir şey gelmiyor. Umutsuzca “Ticaret Odası’na, Sanayi Odası’na yönlendireyim, referans olayım...” dedim. Belediyeye döndüğümde hüngür hüngür ağladım. Bir şeyler yapmak istedim ama nasıl? Kendi kişisel bütçemle bir tek kişinin sorununu çözebilirim. Ancak binlerce çocuk var. Belediye olanakları desek yasal olarak böyle bir şey mümkün değil. Ve ortaya bu proje çıktı. Şimdi o kızımız da burs alıyor.

Katılım nasıl?

- Proje çok yeni, çok taze olmasına rağmen katılım yüksek. İlk etapta gelir düzeyi yüksek bölgelerle; Mavişehir, Yalı ve Atakent’le başladık. 100, 156 apartman derken 172 olduk. 513 tane de öğrencimiz var. Karşıyakalılar çok heyecanlı. 27 mahalle muhtarımız, taksi durakları, kadın dayanışma merkezleri bir araya geldi. Onlar da burs vermek istiyorlar. Türk halkının, Karşıyakalının gerçek dayanışma duygusu ortaya çıktı.

Öğrencileri nasıl seçiyorsunuz? Başvuru şartlarınız neler?

- Üniversiteyi yeni bitirmiş gençlerimizden bir burs birimi kurduk. Burs başvurularıyla, sekreteryayla, olabilecek sorunlarla onlar ilgileniyorlar. En önemlisi orta ya da daha alt gelir düzeyine sahip ailelerin çocukları olması. Başarılı olup, olmadıklarına daha sonra bakıyoruz. Eğer başarılı değillerse eksik hissettikleri konularda yıl boyunca onlara destek olacağız.

Kaç ay boyunca ne kadar burs verilecek?

- 10 ay boyunca ayda 300 lira burs veriyoruz. Bugün devlet bursu 280 Lira. Biz biraz üstüne çıktık.

Karşıyaka sokaklarında yürüdüğümüzde hangi apartmanın kaç çocuk okuttuğunu görebilecek miyiz?

- Evet, apartmanın girişine projeye katkı koyduklarını anlatan bir plaket çakıyoruz. Projeye hangi apartmanın katıldığını ve kaç çocuk okuttuğunu buradan görebileceksiniz. Okutulan öğrenci sayısında sınır yok. Sonuçta daire başına 10 Lira bilemediniz 20 Lira gibi bir rakam düşüyor.

Burs bedeli öğrencilere nasıl ulaşacak?

- Apartmanın burs vereceği öğrenci belli olunca apartman sakinleriyle bir samimiyet protokolü imzalıyor ve aradan çekiliyoruz. Apartman sakinleri öğrenci için banka hesabı açtırıp, öğrenciye banka kartı veriyorlar. Ve her ay burs ücretini buraya yatırıyorlar. İlk burs ücretleri yattı bile.


“Burs alan öğrencilerin garantisi benim!”

Ya apartman burs vermekten vazgeçerse?

- Onun da sorumlusu biziz. Belediye bütçesiyle karşılayamayız yasal engel var. Ama başkan olarak burs alan tüm öğrencilerimizin eğitim hayatları boyunca garantisi benim. Apartmanla ilgili bir sorun çıktığında da devreye yine biz gireceğiz.

Başka kentlerden, ilçelerden “Biz de katılmak istiyoruz” diyenler oluyor mu?

- Oluyor, Balçova’da dört apartman gelip bize müracaat etti. Başka kentlerden bizimle görüşen belediyeler var. İstanbul Ataşehir ve Ankara Çankaya Belediyesi projeyi başlatıyor. Karşıyakalı ya da değil, İzmirli ya da değil biz her kentten, her ilçeden öğrencilerimize destek olmak istiyoruz. İsteyen tüm belediyelere de gerekli bilgiyi veririz.

Yazarın Tüm Yazıları