Aile olmanın okulunu açıyorlar

Her şeyin okulu var ama hayattaki en önemli ve anlamlı görevlerden olan anne-baba olmanın okulu yok.

Haberin Devamı

Öyle ya hepimiz el yordamıyla, kendi ailemizden gördüğümüz bilgileri uygulayarak yetiştirmeye çalışıyoruz çocuklarımızı. Oysa dünya değişiyor, teknoloji gelişiyor dolayısıyla iletişim ve insan ilişkileri de farklılaşıyor. Bunun önemini farkeden Ege İş Kadınları Derneği, Dokuz Eylül Üniversitesi Aile Araştırmaları Uygulama Merkezi ve Karşıyaka Belediyesi biraraya gelerek Aile Üniversitesi programı oluşturdu. Dileyen herkesin katılabileceği programla ilgili EGİKAD Başkanı Betül Elmasoğlu, ALAUM Müdürü Prof. Asuman Altay ve D.E.Ü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Pınar Süral Özer ile sohbet ettik.

 Aile olmanın okulunu açıyorlar

 

Haberin Devamı

Betül Elmasoğlu (Ege İş Kadınları Derneği Başkanı)
AMACIMIZ HUZURLU AİLELER YARATMAK

Aile olmanın okulunu açıyorlar


- EGİKAD olarak Aile Üniversitesi projesine nasıl başladınız?
- EGİKAD projenin önemli bir ayağı. Üyelerimiz arasında anneler, iş hayatı yanında aile hayatına da zaman ayırması gereken kadınlar var. Üniversitede bu anlamda aile girişimciliği, ekonomisi ve şirketleri de ayrıca ele alınacak. Bu derslerde de bizim üyelerimiz hikayelerini ve nasıl bir yoldan geçtiklerini anlatacaklar. Ailelerin bir arada huzur ve mutluluk içerisinde varlığını sürdürebilmesi ilk amacımız.
- Kimler başvurabilir?
- İlk etapta 40 kişilik bir sınıf açmayı planlıyoruz. Şimdiden başvurular başladı, hatta yarısı doldu. Kadın, erkek her yaştan kişilere okulumuz açık. 30 Eylül’e kadar başvurularımız devam ediyor. Eğer bir sınıfımız dolarsa yeni bir sınıf da açmayı planlıyoruz. 4 Ekim günü güzel bir açılış ile başlayacağız ve 1 aylık eğitim sonunda diploma törenimizle eğitimimizi bitireceğiz. Bu arada devam önemli. Karşıyaka Belediyesi salonlarında verilecek eğitime 3 gün üstüste gelmeyene eğitim vermeyeceğiz. Başvurular Karşıyaka Belediyesi’nin 399 43 44 no’lu telefonundan Ayfer Akyalçın’dan bilgi alabilirler.

Haberin Devamı

Aile olmanın okulunu açıyorlar


- Projelerinizde kimlerle işbirliği yapıyorsunuz?
- Biz belediyeler ve üniversitelerle proje yapmayı çok önemsiyoruz. Bu projede Dokuz Eylül Üniversitesi ve Asuman ve Pınar Hocalarımızın bizimle olması çok önemli. Tabi bir de Karşıyaka Belediyesi var. Başkanımız Hüseyin Mutlu Akpınar ve Proje Geliştirme Müdürü Turan Ateş’e de çok teşekkür ediyorum. İşkadınları olarak hepimiz farklı sektörlerdeyiz ama iş sosyal sorumluluk olunca hemen biraraya gelerek ne gerekiyorsa yapıyoruz.

 

Prof. Dr. Asuman Altay (Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Aile Araştırmaları Uygulama Merkezi Müdürü)
TÜRKİYE’DE BİR İLK OLACAK

Aile olmanın okulunu açıyorlar


- EGİKAD ile böyle bir projede bir araya gelmeniz nasıl gerçekleşti?
- Üniversite görevimin yanısıra aynı zamanda EGİKAD üyesiyim. Betül Elmasoğlu ile bu şekilde tanışmıştım. Derneğimizde çalışmalar yaparken kendisiyle böyle bir proje yapabilir miyiz diye düşündük. Aile Araştırmaları Merkezi’mizde bu yönde araştırmalar yapmıştık. Bunu kamuoyuna nasıl duyurabiliriz, bilgilerimizi nasıl aktarabiliriz diye düşünüyorduk. EGİKAD, Merkezimiz, Fakültemiz ve Karşıyaka Belediyesi bir araya gelerek bu proje için yola çıktık.
- Daha önce böyle bir proje yapmış mıydınız?
- Üniversite olarak ilk kez böyle bir proje yapıyoruz. İşin güzel tarafı Aile Üniversitesi projesi Türkiye’de de ilk kez bizimle başlıyor. Şimdiden farklı şehirlerde de benzer çalışmalar yapmak isteyenlerin haberlerini duyuyoruz. Umarız İzmir’den başlayan bu uygulama tüm ülkeye yayılır.
- Neler var Aile Üniversitesi’nde?
- Aile toplumun en küçük birimi ama aynı zamanda da çok boyutlu. Çünkü içinde insan var. Anne, baba, çocuk var ama aile büyükleri de var. Ayrıca anne-çocuk ya da geniş aileler de mevcut. Tek bir şekilde tanımlamak mümkün değil aile kavramını. Aile kuracak kişilerin mutlaka uygulama bilgilerine ihtiyaçları var. Bunun yanısıra aile sağlığı dediğimiz Anne sağlığı, çocuk sağlığı, ergen sağlığı ve yaşlı bakımını da içeren geniş bir kavram var. Bunlara yönelik derslerimiz olacak. En çok önem verdiğimiz konulardan biri aile içi diyalog ve iletişim. Ebeveynlik bilgisi ve iletişimini kurabilmek için dersler vereceğiz. Ailenin kaliteli bir şekilde varlığını sürdürmesi için gereken tüm dersler verilecek.

 

Haberin Devamı

Prof. Dr. Pınar Süral Özer (Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili)
AMACIMIZ BİLGİYİ TOPLUMA ULAŞTIRMAK

Aile olmanın okulunu açıyorlar


- Üniversitelerin Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte proje üretmesi hep istenen bir şey. Dokuz Eylül Üniversitesi bu anlamda çok başarılı. Siz bu konuda neler söyleyeceksiniz?
- Üniversitelerin ilk amaçlarından biri bilgiyi topluma ulaştırmak olmalı. Biz buna önem veriyoruz ve öğrencilerimizin sosyal sorumluluk bilincini geliştirmek için bir takım çalışmalar yapıyoruz. ALAUM bu tip projeleri aktif uygulayan bir merkez. Ben dekanlık görevimin yanısıra yıllardır ALAUM’da Asuman Hocam ile birlikte çalışıyorum. Bu projede de amacımız karamsarlık yerine, bilgiyi ve deneyimi paylaşarak aydınlık yaratmak. Ayrıca toplumda da üniversite ve bilgiye dair bir istek ve yakınlık oluşturmak istiyoruz. Doğru bildiğimiz yanlışları veya yanlış sandığımız doğruları ortaya çıkarmak istiyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları