Çin Seddi’ni Türk mutfağıyla aşacak

Haberin Devamı

O bir köylü çocuğu... Askere gidene kadar hayatı memleketi Erzurum Olur’da çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan ailesine yardım etmekle geçti. Vatan ocağından döndükten sonra iş arayışına başladı. Ne yazık ki elinde bir altın bilezik, yani mesleği yoktu. Memuriyete de sıcak bakmıyordu. Kalktı, restoran işleten bir yakınının yanına Bodrum’a geldi. Onun yanında çalışmaya başladı. İşi çok sevdi, başarılı olacağına inandı, çok da çalıştı. 1991’de bir arkadaşıyla birlikte ilk mekanı Uzakdoğu’yu açtı. Tesadüfen sunmaya başladığı Çin lezzetleriyle kısa sürede ünlendi, günümüzde 4’ü Bodrum’da, 1’i İzmir’de toplam 5 şubeye ulaştı. Ve son birkaç yıldır markalaşmaya gidip tek çatı altında topladığı Red Dragon Chinese, Türkiye’nin en iyi 10 Çin restoranı arasına girmeyi başardı. Bundan sonraki hedefi İstanbul ve Ankara’da da şubeleşmek. Bir başka düşüncesi ise Çin’de Türk lokantası açmak. Eski başkentlerden Xian’ı gözüne kestirmiş. Çalışmalara da başlamış. Son derece titiz, bir o kadar da ürün seçimine, kaliteye, ustalığa önem veriyor. Bu nedenle yanında çalışan aşçıları Çin’den seçip getiriyor. Bunun yanında Türk aşçıları da Çin’e eğitim almaya gönderiyor. Aynı zamanda mütevazı, dost canlısı, sosyal, çevreci, memleket sevdalısı, hırslarından arınmış bir insan. Az ama öz konuşuyor, işte ayrıntılar...

Haberin Devamı

Çin Seddi’ni Türk mutfağıyla aşacak

HAYAT FELSEFESİ
Bu hayat kısa ve hepimizin. O yüzden insanları üzmemek, çevreyi kirletmemek, memlekete sahip çıkmak lazım. Her şey para, maddiyat demek değil. Bu kadar hırs gereksiz.

KİMDİR?
Adı:
Haşim Işık
Doğum yeri ve yılı: Erzurum Olur, 1964
Eğitimi: Balgat Ömer Seyfettin Lisesi
İşi: Olur Turizm İthalat İhracat Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı, Red Dragon Chinese kurucusu.
Medeni durumu: Ev hanımı Fatma Işık’la evli. Tolga (25) ve Elif (22) adında iki çocuğu var.

OTOMOBİL
Yılda 45 bin km yol yapıyorum

* İlk arabamı unutamam. 1992’nin Haziran’ında Bodrum’da füme renkli bir Doğan SL almıştım. O zamanlar aynı gün gidip alamıyordunuz. Galeriye sipariş verdikten 4 gün sonra teslim etmişlerdi. Fazla tecrübem yoktu. Yanıma bir arkadaşımı alıp ilçe merkezine getirebilmiştim. Halen 2011 model buz mavisi BMW 5.20’m var.
* Arabamı genelde kendim kullanırım. Direksiyonda olmayı severim. Kendimi özgür hissediyorum. Yılda ortalama 40-45 bin kilometre yol yaparım.
* Trafikte sabırlıyım, kurallara uyarım. Ama otobanda yol boş olduğunda biraz hız yaparım.
* Bir otomobilde öncelikle konfor ararım. Sürüş rahatlığına da dikkat ederim. Tercihim otomatik vites.

Haberin Devamı

Çin Seddi’ni Türk mutfağıyla aşacak

BESLENME
Hint ve Çin mutfağı çok özel

* Çok sık kahvaltı yaptığımı söyleyemem. Ancak ailemle birlikte olduğum, misafirlerimiz geldiği zaman yapmadan çıkmam. Erzurumluyum. Yöremize ait peynir çeşitleri, organik dut pekmezi ve marmelatlar soframda olsun isterim.
* Öğlenleri genelde kendi restoranımdayım. Sebze ağırlıklı beslenirim. Bazen denemek istediğim lezzetleri yaptırır, konuklara sunmadan ilk ben tadarım.
* Akşamları özel bir tercihim olmaz. Ortama göre değişir. Çok seçici değilim. Ama fazla çeşit olmasından hoşlanmam.
* Farklı tatları denemeyi severim. Hint mutfağı favorim. Lezzet olarak bizi, Güneydoğu’yu andırıyor. Tabii bir de Çin mutfağı! Özellikle de Pekin ördeği.
* Yemek seçmem. Ama genelde damağıma uygun lezzetleri tüketirim. Çok yağlı lezzetlerden kaçınırım. Haftada 1-2 kez kırmızı et yerim. Ayda 3-4 de çağ kebabı.
* Evde 10 yıldır mutfağa girdiğimi hatırlamıyorum. Çok tabak çanak indirdiğim için eşim izin vermiyor. Salatalarım, tava usulü tavuk çeşitlerim ve balıklarım meşhurdur. Restoranlarımda bire bir içinde değilim ama gözüm ve damak lezzetim iyidir. Yemek yapılırken nasıl olduğunu, konuklarımıza uygun mu gözlemlerim.

Haberin Devamı

MEKAN
Biri eksik olursa eksi yazar

* Bu mesleğin içinde biri olarak kendi mekanlarımın dışında düzenli gittiğim çok yer yok. Aynı mekana gitmektense yeni yerleri denemek bana daha uygun. İzmir’de sıkıldığım zaman, dinlenmek için Sevinç ve Reyhan’ı tercih ederim. Canım balık istediğinde Deniz Restoran’da otururum. Sulu yemekte Yenice’yi (Basmane), söğüşte Hüseyin Usta’yı (Alsancak), çağ kebabında Nizam Usta’yı (Karabağlar) beğeniyorum. Bodrum’da Begonvil, Sait, Gemibaşı ve Sünger Pizza sevdiğim yerler arasında. İlk kez gittiğim ülkelerde çevreyi tanımadığımdan öncelikle uluslararası zincirlere, keşfettikten sonra yerel mutfaklara giderim.
* Bir mekanda ambiyans, mutfak, servis, karşılama, dekor, kalite, lezzet hepsi çok önemli. Sonuçta bu bir takım oyunu. Biri eksik olduğunda eksiye düşersiniz!

Haberin Devamı

SPOR
Sadece yüzme ve yürüme

* Sporla aram çok iyi değil. Yüzmeyi ve yürümeyi seviyorum. Bir ara salon sporları yaptım. Galatasaray’ı ve Milli Takım’ı tutuyorum.

Çin Seddi’ni Türk mutfağıyla aşacak

TATİL
Uzakdoğu sanki beni çağırıyor

* Yılda iki kez 15-20’şer gün tatil yaparım. Genelde ya ailemle ya da çalışanlarımla yurt dışına giderim. Yöreyi, insanını, kültürünü, mutfağını tanımak için gözlemlerde bulunurum. Farklı yerlere gitmekten hoşlanırım. Ancak bugüne kadar ağırlığımız hep Uzakdoğu oldu. En son seyahatimizi yine Çin’e yaptık.

HOBİ
Dost biriktirmek en büyük hobim

* Ailemle, arkadaşlarımla zaman geçirmek, insanlarla birlikte olmak benim için en büyük hobi. Siyasetle uğraşmak, sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunmak da ikinci büyük ilgi alanım. Son bir yıldır okumamakla birlikte tarih kitaplarına meraklıyım. TSM ve THM seviyorum. Yeteneğim olsaydı bağlama çalmak isterdim. Fotoğrafa meraklıyım. Ailemin, sevdiklerimin fotoğraflarını biriktiririm.

Haberin Devamı

Çin Seddi’ni Türk mutfağıyla aşacak

KARİYER
Bu işe tesadüfen başladım

* Ankara Balgat Ömer Seyfettin Lisesi’ni bitirdim. Siyasi olaylar yüzünden üniversiteye gidemedim.
* Köylü çocuğuyum. Babam çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşıyordu. Bizim de küçüklüğümüz ona yardım etmekle geçti.
* Askerlik sonrası bir mesleğim olmadığı, memuriyeti de istemediğim için iş arayışına başladım. Bir tanıdığımız Bodrum’da restoran işletiyordu. Onun sayesinde bu işe girdim. Çok sevdim, başarılı olacağıma inandım, tabii çok çalıştım. Çin lezzetlerine gelince... Tamamen tesadüf. Ama iyi bir tesadüf!
* Bir arkadaşımla birlikte 1991’de ilk mekanım Uzakdoğu’yu açtım. O yıllarda turizm çok iyiydi. Biraz da şanslıydık. Çünkü bu işi çok bilen yoktu. Güzel işler yaptık. Dediğim gibi severek yaptık. İşimizi düzgün yaptığımız için iyi de kazandık. Bodrum’u, Marmaris, Kuşadası ve derken İzmir izledi.
* Şu an memleketim Erzurum’un Olur ilçesinin ismini taşıyan şirketimiz Olur Turizm bünyesinde 4’ü Bodrum’da, 1’i İzmir’de toplam 5 şubemiz var. 4’ü Red Dragon, 1’i China Town adında hizmet veriyor. Son birkaç yıldır markalaşmaya gittik ve işletmelerimizi Red Dragon altında topladık. Bundan sonraki hedefimiz franchising verip İstanbul, Ankara’da da şubeler açmak. Yola çıktığımızdan bugüne arada çok mekanlar açtık, kapattık, devrettik. Toplamda 20 yerimiz olmuştur.
* Bir düşüncem de Çin’de Türk mutfağı açmak. Yer olarak eski başkentlerinden Xian’ı düşünüyorum. Bu konuda Türk vatandaşlığına geçen Çinli aşçımla birlikte çalışma yapıyoruz. Çin’de bu işi yapmak biraz zor. Çünkü Çinliler farklı lezzetlere alışkın değil. Ama biz Çin’de bir Türk lokantası açmaya kararlıyız.
* Daha önce bir ara yine Çinlilerle maden dahil birkaç farklı iş denedim ama olmadı.

GÜNE BAŞLANGIÇ
6 saat uyku bana yetiyor

* 02.00 gibi yatar, 08.00’de de kalkarım. 6 saat uyku bana yeter. Saat kurmam, kendim uyanırım. Yataktan nasıl kalktığım ruh halime göre değişir. Mekanda güvendiğim biri varsa 10.00-11.00 gibi gelirim. Ama boşluk hissedersem personelden önce işte olurum.

MODA
Kravattan pek hoşlanmıyorum

* Giyim kuşam hoşuma gider. Yakışanı giyerim. Klasiği de severim, sporu da... Kravat fazla takmam. Hazır alırım. Mavi ve tonlarını severim.

SOSYAL MEDYA
Günde en fazla 20 dakika

* Facebook’ta varım. Binin üzerinde arkadaşım var. Bütün gün açıktır ama en fazla 20 dakika girerim. Daha çok sosyal içerikli şeyler paylaşırım.

Çin Seddi’ni Türk mutfağıyla aşacak

ASTROLOJİ
Değişken ruh haline sahibim

* İkizler burcuyum. Ara sıra gazetelerdeki astroloji köşelerine göz attığım olur ama pek inanmam. Değişken ruh haline sahip olduğu söylenir. Sanırım öyleyim.

SEVİMLİ DOSTLAR
Erzurumluyum, atları severim

* Köpekleri severim. Bir dönem Doberman’ım vardı. Büyük arazim olduğunda yine beslemek isterim. Bir Erzurumlu olup da at sevmeyen, binmeyen yoktur sanırım!

Yazarın Tüm Yazıları